Kamervraag 2011Z00693

De besmetting van nVWA-medewerkers met Q-koorts

Ingediend 17 januari 2011
Beantwoord 1 april 2011 (na 74 dagen)
Indiener Pia Dijkstra (D66)
Beantwoord door Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen dieren gezondheidsrisico's landbouw zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z00693.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-2034.html
1. ANP, 13 januari 2011.
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «Medewerkers nVWA besmet met Q-koorts»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Kunt u bevestigen dat meer dan 10% van de medewerkers die ingezet zijn bij de ruimingsacties naar aanleiding van de Q-koortsepidemie besmet zijn geraakt? Zo ja, was u hier al eerder mee bekend?

    Ja, de Inspecteur-generaal van de nVWA heeft ons hiervan op de hoogte gesteld.

  • Vraag 3
    Kunt u aangeven welke voorzorgsmaatregelen genomen zijn om nVWA medewerkers te beschermen tegen mogelijke infectie met de Q-koorts? Hoe beoordeelt u de effectiviteit hiervan?

    Er zijn diverse beschermende maatregelen genomen waaronder: beschermende kleding, omkleedinstructies, gezichtsmaskers, instructies over het wassen van de handen en het gebruik van een douchewagen. Verder zijn zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde chronische ziekten, uitgesloten van de werkzaamheden. De maatregelen zijn conform het Arbo- en Hygiëneprotocol van de nVWA en sluiten aan bij de aanbevelingen van het Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid (KIZA)/Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

  • Vraag 4
    Welke stappen worden ondernomen om besmetting van medewerkers die bij dergelijke ruimingsactiviteiten in de toekomst betrokken zijn te voorkomen?

    Voor elke dierziekte is bij de nVWA een passend protocol afgestemd met het RIVM.
    De werkzaamheden in tijden van crisis maken standaard deel uit van de opleiding, training en oefening van gespecialiseerde medewerkers van de nVWA.

  • Vraag 5
    Kunt u uiteenzetten hoe de nazorg voor nVWA-medewerkers wordt vormgegeven?

    Medewerkers bij wie na hun werkzaamheden antistoffen in het bloed zijn aangetroffen worden medisch gevolgd door de Arbodienst. Besmettingen die leiden tot schade kunnen worden aangemerkt als beroepsincident in de zin van het ARAR. De werkgever (nVWA) kan aan deze medewerkers een schadeloosstelling bieden.

  • Vraag 6
    Zijn u cijfers bekend over de besmettingsrisico’s die andere mensen die wegens hun werkzaamheden in contact kwamen met Q-koortsgerelateerde bedrijven, zoals transporteurs of medisch personeel?

    Alle personen die bij de ruimingen betrokken zijn geweest, zoals de taxateurs, scanners, transporteurs en de medewerkers van het destructiebedrijf (Rendac) is onderzoek aangeboden. Het besmettingspercentage onder Rendac medewerkers was lager (4 procent) dan onder nVWA medewerkers.

  • Mededeling - 7 maart 2011

    De vragen van de Kamerleden Van Veldhoven en Dijkstra (beiden D66) over besmetting van nVWA-medewerkers met Q-koorts kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van het uitstel is dat afstemming met andere departementen en diensten meer tijd kost. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de kamervragen doen toekomen.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z00693
Volledige titel: Vragen van de leden van Veldhoven en Dijkstra (beiden D66) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de besmetting van nVWA-medewerkers met Q- koorts (ingezonden 17 januari 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-2034
Volledige titel: Vragen van de leden van Veldhoven en Dijkstra (beiden D66) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de besmetting van nVWA-medewerkers met Q- koorts (ingezonden 17 januari 2011).