Kamervraag 2010Z13734

Het opslaan van creditcardgegevens van Europese burgers

Ingediend 28 september 2010
Beantwoord 15 november 2010 (na 48 dagen)
Indiener Gerard Schouw (D66)
Beantwoord door
Onderwerpen openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z13734.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-471.html
1. EU Observer, «US travel fee draws new dividing line with EU, 24 september 2010.
  • Vraag 1
    Hoe reageert u op het bericht «US travel fee draws new dividing line with EU»?1

    Ik ben bekend met het door u genoemde bericht. Personen afkomstig uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen en die niet in het bezit zijn van een visum, moeten zich electronisch aanmelden via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Het betreft een reeds geldende verplichting. Sinds 8 september 2010 moet voor deze aanmelding worden betaald. Voor iedere aanvraag is $4 verschuldigd; in geval toestemming wordt verleend om naar de Verenigde Staten te reizen, wordt een extra $10 in rekening gebracht.

  • Vraag 2
    Is het waar dat Europese burgers die willen reizen naar de Verenigde Staten een formulier moeten invullen en daarvoor $14 moeten betalen?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Bent u op de hoogte van het feit dat dit bedrag alleen online en met een creditcard betaald kan worden?

    Ja. De Amerikaanse autoriteiten hebben aangegeven te verwachten dat daar op de middellange termijn nog extra betaalmogelijkheden bijkomen. Het gebruik van de creditcard van anderen, waaronder ook begrepen reisbureaus en tussenpersonen, dan de persoon die reist, is nadrukkelijk toegestaan.

  • Vraag 4
    Is het waar dat deze creditcardgegevens van Europese reizigers een jaar lang worden opgeslagen in de Verenigde Staten? Zo ja, deelt u de mening dat een jaar lang het opslaan van creditcardgegevens onnodig is?

    Daarvan ben ik op de hoogte. Voor de betreffende betalingen wordt gebruik gemaakt van het betalingssysteem van de Amerikaanse overheid, pay.gov geheten. Dit systeem valt onder de verantwoordelijkheid van de Treausury Department en wordt gebruikt voor veel van het betalingsverkeer tussen burger en federale overheid. De regels die op betalingen via pay.gov van toepassing zijn, zijn generiek. Of, in dat licht, de periode van een jaar te lang is, kan ik niet beoordelen.

  • Vraag 5
    Bent u bekend of het bestand met creditcardgegevens wordt verbonden met andere bestanden, met name passagiersgegevens (PNR)?

    De Amerikaanse autoriteiten geven aan dat het bestand met creditcardgegevens niet wordt gekoppeld aan andere bestanden en dat hiertoe ook geen plannen bestaan. De creditcardgegevens worden niet aan het verantwoordelijke ministerie (het Department of Homeland Security) verstrekt; enkel de mededeling of het vereiste bedrag al dan niet is voldaan.

  • Vraag 6
    Deelt u de mening dat dit belangrijke gevolgen heeft voor de aanstaande onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw akkoord betreffende de overdracht van PNR?

    Of de EU gevolgen verbindt aan het heffen van leges voor de ESTA-aanmelding ligt ter bespreking voor in de Europese gremia. De Europese Commissie heeft bovendien op 7 oktober jl. gebuik gemaakt van de geboden mogelijkheid om te reageren op de nieuwe regelgeving.

  • Vraag 7
    Bent u bereid dit met grote urgentie aan te kaarten bij de regering van de Verenigde Staten?

    Op diverse niveaus is hierover met de Amerikaanse regering gesproken. Ik acht het voor het overige gepast eerst de uitkomst van de Europese besluitvorming af te wachten.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2010Z13734
Volledige titel: Vragen van het lid Schouw (D66) aan de minister van Justitie over het opslaan van creditcardgegevens van Europese burgers (ingezonden 28 september 2010).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-471
Volledige titel: Vragen van het lid Schouw (D66) aan de minister van Justitie over het opslaan van creditcardgegevens van Europese burgers (ingezonden 28 september 2010).