Kamerstuk 36410-XV-67

Toelichting voorstel aanvullende verhoging huurtoeslag

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 13 maart 2024
Indiener(s): Karien van Gennip (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA), Carola Schouten (viceminister-president , minister zonder portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-67.html
ID: 36410-XV-67

Nr. 67 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2024

In de brief van 8 maart hebben wij de Tweede Kamer geïnformeerd over de bijstelling van de koopkrachtcijfers in 2024 voor een aantal voorbeeldhuishoudens met huurtoeslag (Kamerstuk 36 410 XV, nr. 66). Daarbij hebben we aangekondigd u zo spoedig mogelijk te informeren over de voorziene intensivering van de huurtoeslag. In deze brief lichten we, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, toe met hoeveel we de huurtoeslag willen verhogen en hoe we die verhoging vormgeven.

Het kabinet heeft 66 miljoen euro gereserveerd voor een aanvullende verhoging van de huurtoeslag. De huurtoeslag stijgt daardoor additioneel met 36,60 euro per jaar. De verhoging wordt gerealiseerd door een verlaging van de basishuur (eigen bijdrage) met 3,05 euro per maand. De hogere huurtoeslag geldt vanaf het toeslagjaar 2024 en wordt uitgekeerd vanaf juli. Het te weinig ontvangen bedrag aan huurtoeslag uit het eerste half jaar van 2024 wordt nog gedurende 2024 ingelopen. Dienst Toeslagen werkt uit op welke manier dit het beste kan worden gerealiseerd.

Alle huishoudens met huurtoeslag zullen profiteren van deze intensivering. Dit sluit aan bij het feit dat de koopkrachtontwikkeling bij alle voorbeeldhuishoudens met huurtoeslag is overschat. Een zeer kleine groep zal door de huurtoeslagverhoging nieuw recht op huurtoeslag krijgen, omdat de toeslag bij een iets hoger inkomen volledig is afgebouwd. Deze maatregel komt bovenop de eerder voorgestelde verhoging van de huurtoeslag van 416,04 euro per jaar (34,67 euro per maand), waarvoor het kabinet circa 750 miljoen euro heeft uitgetrokken. De Tweede Kamer heeft op 26 oktober 2023 ingestemd met dit voorstel. De verhoging van de huurtoeslag is op 1 januari 2024 in werking getreden.

In de voorbeeldhuishoudens leidt het voorstel tot een verbetering van de koopkrachtontwikkeling van een alleenstaande met bijstand van +0,2%-punt. De nieuwe raming van het CPB (Centraal Economisch Plan) vormt de basis voor deze berekening. Hierin is aangenomen dat het wetsvoorstel voor de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon met 1,2 procentpunt tijdig wordt aangenomen en ingaat op 1 juli 2024.

Dekking wordt in 2024 (incidenteel) ingepast op de SZW-begroting. U wordt over de invulling bij Voorjaarsnota geïnformeerd. Structurele dekking wordt ingepast in het inkomstenkader, via een verhoging van het tarief van de eerste schijf in de inkomstenbelasting. Het mediane inkomenseffect hiervan is nihil. De vormgeving van de dekking aan de inkomstenkant kan tijdens de augustusbesluitvorming nog worden herbezien bij de integrale weging van het koopkrachtbeeld. Op dat moment staat het kabinet, zoals te doen gebruikelijk, stil bij het integrale koopkrachtbeeld voor 2025.

De aanvullende verhoging van de huurtoeslag vereist wetswijziging. Dit heeft een krap tijdpad, omdat de opdracht om de huurtoeslagvoorschotbedragen te herzien tijdig (uiterlijk op 1 mei 2024) aan Dienst Toeslagen moet worden verstrekt. Dit hangt samen met het feit dat we beogen hogere huurtoeslagvoorschotbedragen uit te keren per juli 2024, zodat dit meeloopt met de jaarlijkse wijziging van voorschotbedragen vanwege huurverhogingen. De aanvullende verhoging van de huurtoeslag is alleen uitvoerbaar, indien het samenloopt met deze wijziging.

Op dit moment werkt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voortvarend aan het voorstel tot wetswijziging. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal de Afdeling advisering van de Raad van State vragen om een spoedbehandeling van de adviesaanvraag. Het kabinet spant zich maximaal in om het wetsvoorstel zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer te versturen. Wij begrijpen dat het tijdpad voor wetswijziging kort is, maar hopen op steun om huishoudens zo snel mogelijk tegemoet te kunnen komen. Na ommekomst van het advies kan het wetsvoorstel in de Tweede Kamer worden behandeld. Dienst Toeslagen werkt daarnaast alvast aan voorbereidingen om de maatregel zoals beschreven te kunnen uitvoeren per 1 juli. Wijzigingen na 1 mei brengen risico’s met zich mee die onacceptabel zijn voor de uitvoering voor een juiste en correcte verwerking van de bedragen.

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten