Kamerstuk 36333-76

Reactie op het verzoek van het lid Ceder, gedaan tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen ('Spreidingswet'), over Meedoenbalies

Dossier: Regels inzake een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen)

Gepubliceerd: 4 oktober 2023
Indiener(s): Karien van Gennip (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36333-76.html
ID: 36333-76

Nr. 76 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2023

Bij de behandeling van het wetsvoorstel Gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen («Spreidingswet») op 26 en 27 september jl. (Handelingen II 2023/24, nrs. 4 en 5, debat over de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen) heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een motie van het lid Ceder ontraden waarmee een koppeling werd gemaakt tussen de Spreidingswet en de zogeheten Meedoenbalies (Kamerstuk 36 333, nr. 39). Daarbij zegde hij toe op verzoek van het lid Ceder uw Kamer samen met mij over dit punt te informeren. Omdat dit een onderwerp betreft waar ik voor verantwoordelijk ben, informeer ik u via deze brief.

In de Voorjaarsnota 2023 (Kamerstuk 36 350, nr. 1) is € 4 miljoen aan extra structurele middelen voor de Meedoenbalies en NT2-taallessen beschikbaar gesteld. Ik heb u hierover in de Kamerbrief «Uitwerking plan van aanpak Statushouders aan het werk» van 11 juli jl. geïnformeerd. Met deze middelen kunnen de meedoenbalies, die al aanwezig waren in 38 verschillende opvangcentra, worden voortgezet.

Voor de uitbreiding van het aantal Meedoenbalies is op dit moment geen financiële ruimte. Ik ben net als u een groot voorstander van de Meedoenbalies. Ik vind het belangrijk dat statushouders door deelname aan activiteiten in een vroeg stadium kunnen participeren. Daarom ben ik met het COA en NOV in gesprek om de huidige middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten en binnen de financiële kaders te bezien wat mogelijk is. Uitbreiding van Meedoenbalies naar alle reguliere AZC’s zou, zoals ik in het Commissiedebat Inburgering en Integratie van 27 september jl. heb toegelicht aan het lid Kathmann, onder voorbehoud, jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro extra kosten. Voor uitbreiding naar alle reguliere locaties én noodopvanglocaties is jaarlijks ongeveer 18 miljoen euro extra nodig.

Ik informeer u in de uitvoeringsbrief Inburgering van december over de stand van zaken. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip