Kamerstuk 36333-20

Amendement van het lid Koekkoek ter vervanging van nr. 18 over kwaliteitskaders voor kwetsbare groepen

Dossier: Regels inzake een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen)

Gepubliceerd: 25 september 2023
Indiener(s): Marieke Koekkoek (D66)
Onderwerpen: bestuur gemeenten immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36333-20.html
ID: 36333-20

Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID KOEKKOEK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 181

Ontvangen 25 september 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 10, onderdeel C, wordt in het voorgestelde artikel 3c «kunnen regels worden gesteld» vervangen door «worden regels gesteld» en wordt na «moeten voldoen» ingevoegd «, waarbij in het bijzonder rekening wordt gehouden met de behoeften van kwetsbare groepen».

Toelichting

Naast de gebruikelijke wettelijke kwaliteitskaders voor de opvang, zoals onder andere opgesteld in de Opvangrichtlijn, moeten er ook eisen gesteld worden aan de opvang van bijzondere aard. Kwetsbare groepen zoals (maar niet beperkt tot) kinderen, lhbti’s, bekeerlingen en mensen met een (verstandelijke) beperking hebben bijzondere opvangbehoeften. Voor hen zijn daarom speciale voorzieningen noodzakelijk. De minimumeisen voor deze speciale voorzieningen kunnen verder worden uitgewerkt via een ministeriële regeling, waarin adviezen van onder andere de Nationale ombudsman, kinderombudsman, Kind in AZC, Unicef en LGBT Asylum Support als uitgangspunt kunnen worden genomen.

Koekkoek