Gepubliceerd: 7 juni 2023
Indiener(s): Sigrid Kaag (viceminister-president , minister financiƫn) (D66)
Onderwerpen: criminaliteit financieel toezicht financiƫn openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36228-12.html
ID: 36228-12

Nr. 12 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2023

Met deze brief wil ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, informeren over de voortgang van de nota naar aanleiding van het verslag van het Wetsvoorstel plan van aanpak witwassen.

Naar aanleiding van het rondetafelgesprek van 26 januari 2023 over het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen (Kamerstuk 36 228) in uw Kamer en de vragen van uw Kamer in het verslag om te reageren op de standpunten van de Autoriteit Persoonsgegevens die werden geuit tijdens het rondetafelgesprek, heb ik besloten om nadere schriftelijke vragen te stellen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. U vindt een afschrift hiervan bijgevoegd bij deze brief.

Ik begrijp dat de door de Autoriteit Persoonsgegevens tijdens het rondetafelgesprek genoemde mogelijke onrechtmatigheid van het wetsvoorstel tot vragen van uw Kamer heeft geleid. Naar aanleiding daarvan is het Ministerie van Financiën nogmaals in gesprek getreden met de Autoriteit Persoonsgegevens en is de Autoriteit Persoonsgegevens verzocht om een nadere schriftelijke toelichting op de door haar geuite standpunten met het ministerie te delen.

De fundamentele afweging over het belang van het grondrecht op privacy en het effectief voorkomen van witwassen dient zo zorgvuldig mogelijk te worden gemaakt. Verduidelijking over het risico op mogelijke onrechtmatigheid van het wetsvoorstel is een voorwaarde voor nadere behandeling ervan. Om meer duidelijkheid te verkrijgen, wil ik gebruik maken van de daarvoor beschikbare mogelijkheden van advisering, en eventueel aanpassingen doen indien gewenst.

Aan de hand van de antwoorden van de Autoriteit Persoonsgegevens zullen de Minister van Justitie en Veiligheid en ik bezien of we daarnaast ook voorlichting vragen aan de Afdeling Advisering van de Raad van State. Als gevolg hiervan zal de nota naar aanleiding van het verslag later worden verzonden en zal de gebruikelijke termijn niet worden gehaald.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag