Kamerstuk 36094-22

Gewijzigd amendement van het lid Beckerman ter vervanging van nr. 10 over onmiddellijke inwerkingtreding van de bepalingen over de termijnen voor het beoordelen van schade

Dossier: Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid)

Gepubliceerd: 8 december 2022
Indiener(s): Sandra Beckerman
Onderwerpen: bodem huisvesting natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36094-22.html
ID: 36094-22
Origineel: 36094-10

100,0 %
0,0 %

D66

PvdA

PVV

VVD

BBB

PvdD

CDA

SGP

JA21

DENK

Omtzigt

Fractie Den Haan

CU

Volt

Groep Van Haga

GL

SP

BIJ1

FVD


Nr. 22 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 8 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel B, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel I, onderdeel E, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

In artikel 13, tweede lid, wordt na «het eerste lid, onderdeel a,» ingevoegd «met uitzondering van de termijn voor besluiten over vergoeding van fysieke schade,».

II

Na artikel I, onderdeel J, worden twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Ja

Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

O

Aan artikel 29, eerste lid, wordt toegevoegd «, met uitzondering van artikel 13, dat in werking treedt op het tijdstip waarop artikel I, onderdelen D en E, van het bij koninklijke boodschap van 13 oktober 2020 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (Kamerstukken 35 603), nadat dat voorstel tot wet is of wordt verheven, in werking treedt».

Jb

In artikel VII wordt na «vastgesteld» ingevoegd «, met uitzondering van artikel I, onderdelen D en E, dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, en met uitzondering van artikel I, onderdeel Ea, dat in werking treedt een jaar na die dag».

Toelichting

De indiener is van mening dat gedupeerden te vaak ontoelaatbaar lang moeten wachten op schadeafhandeling. Het is cruciaal om de schadeafhandeling te versnellen en termijnen in de wet op te nemen.

Met deze wijziging treedt artikel 13, zoals dat artikel wordt gewijzigd door de Wet versterken (artikel I, onderdeel E), direct na publicatie van die wet in werking. Er is geen inwerkingtredings-KB meer nodig. Daartoe wordt met een nieuw onderdeel Jb van artikel I de inwerkingtredingsbepaling aangepast zodat de wijziging van artikel 13 direct in werking treedt, en wordt met onderdeel Ja de inwerkingtreding van artikel 13 in de Tijdelijke wet Groningen zelf geregeld in plaats van overgelaten aan een nieuw te slaan inwerkingtredings-KB.

In een nieuw onderdeel Ea van artikel I wordt een clausule aan de uitstelmogelijkheid van het nieuwe tweede lid van artikel 13 toegevoegd, zodat die mogelijkheid niet geldt voor besluiten over vergoeding van fysieke schade. Deze clausule treedt krachtens het laatste zinsdeel van onderdeel Jb in werking een jaar na de inwerkingtreding van de wet versterken.

Beckerman