Kamerstuk 35928-9

Nader advies van Raad van State op onderdelen pakket Belastingplan 2022

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2022)

Gepubliceerd: 27 oktober 2021
Indiener(s): Hans Vijlbrief (staatssecretaris financiƫn) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35928-9.html
ID: 35928-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 oktober 2021

Tijdens het eerste gedeelte van het wetgevingsoverleg over het pakket Belastingplan 2022 heeft de heer Omtzigt mij verzocht een nader advies te vragen voor het wetsvoorstel Wet Delegatiebepalingen schrijnende gevallen en de onderdelen uit het verzamelwetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 die zien op box 3. In reactie op dit verzoek heb ik toegezegd in gesprek te gaan met de vice-president van de Raad van State.

Delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen (Kamerstuk 35 930)

Het wetsvoorstel Wet Delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen was oorspronkelijk onderdeel van het verzamelwetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022. Dit wetsvoorstel is – net als de overige wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2022 – voor indiening op Prinsjesdag ter advisering voorgelegd aan de Afdeling Advisering van de Raad van State (de Afdeling). De Afdeling heeft geadviseerd om deze maatregel als zelfstandig wetsvoorstel in te dienen. Voorts heeft de Afdeling diverse inhoudelijke zaken meegegeven.

Het kabinet heeft dat advies opgevolgd en er een apart wetsvoorstel van gemaakt. Daarnaast is het kabinet op de andere onderdelen van het advies ingegaan in het nader rapport.

Onderdelen box 3

Het verzamelwetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 is als zelfstandig wetsvoorstel opgenomen in het pakket Belastingplan 2022 (Kamerstuk 35 928). In dit verzamelwetsvoorstel is een verduidelijking en een tweetal reparaties met betrekking tot box 3 opgenomen. De Afdeling heeft geadviseerd over het gehele wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 en is daarbij niet ingegaan op de onderdelen die zien op box 3. Dit betekent dat daartoe geen aanleiding voor gezien werd. Er is dus geen sprake van dat voor de onderdelen die zien op box 3 geen advies aan de Afdeling is gevraagd.

Contact met Raad van State

Naar aanleiding van het verzoek van de heer Omtzigt heb ik contact gehad met de vice-president van de Raad van State. In dat gesprek is aangegeven dat de Raad van State geen aanleiding ziet om voor deze wetsvoorstellen een nader advies uit te brengen, gezien reeds over de desbetreffende wetgeving geadviseerd is.

Daarnaast maak ik, in het kader van de actieve openbaarmaking, van de gelegenheid gebruik om de nota’s van het Ministerie van Financiën die zien op de nota van wijziging op het wetsvoorstel Belastingplan 2022 inzake de energierekening openbaar te maken. Deze nota’s zijn als bijlage bij deze brief gevoegd.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief