Kamerstuk 35925-V-13

Amendement van het lid Ceder c.s. over middelen voor het beschermen en ondersteunen van slachtoffers van religieuze vervolging

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022


65,3 %
34,7 %

Volt

JA21

FVD

CDA

GL

Groep Van Haga

PVV

BIJ1

Fractie Den Haan

CU

VVD

SP

BBB

DENK

SGP

PvdD

D66

PvdA

Omtzigt


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID CEDER C.S.

Ontvangen 18 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Versterkte internationale rechtsorde worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

De vrijheid van religie en levensovertuiging staat wereldwijd onder druk. Religieuze minderheden, waaronder ook christenen, worden in toenemende mate vervolgd en verdedigers van de vrijheid van religie en levensovertuiging hebben steeds minder ruimte om van zich te laten horen. De regering wordt opgeroepen om de inzet op het beschermen en ondersteunen van slachtoffers van religieuze vervolging en van mensenrechtenverdedigers en NGO’s die zich inzetten voor vrijheid van religie te intensiveren door noodfondsen te ondersteunen die zich voor deze groepen inzetten, in casu door financiering van het «Protecting Belief» rapid respond fund van Freedom House.

De dekking wordt gevonden door artikel 2.1 Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid (Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid, POBB) te verlagen met € 500.000. De verhoging in artikel 1 komt ten goede aan artikel 1.2 Bescherming en bevordering van mensenrechten.

Ceder Agnes Mulder Brekelmans Sjoerdsma Van der Staaij