Kamerstuk 35925-V-12

Amendement van het lid Brekelmans c.s. over middelen voor een taskforce tegen afhankelijkheid van autoritaire grootmachten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 18 november 2021
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Don Ceder (CU), Ruben Brekelmans (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-V-12.html
ID: 35925-V-12

86,0 %
14,0 %

FVD

SP

VVD

PvdA

CU

D66

DENK

SGP

Volt

GL

PVV

PvdD

Omtzigt

Groep Van Haga

Fractie Den Haan

JA21

BBB

BIJ1

CDA


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID BREKELMANS C.S.

Ontvangen 18 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Veiligheid en stabiliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

De sterk groeiende politieke en economische macht van China leidt tot toenemende strategische afhankelijkheden voor Nederland en Europa en kwetsbaarheden voor brede sectoren van de Nederlandse economie en maatschappij.

In de concurrentie met China is het essentieel dat Nederland zelf grip houdt op strategisch belangrijke sectoren en processen die essentieel zijn voor onze veiligheid en verdienvermogen.

Om effectief tegenwicht te bieden, ligt het voor de hand om in nauwe samenwerking op te trekken met partnerlanden in Noord-Amerika, Europa en Azië die deze strategische belangen en zorgen delen, en nieuwe partnerschappen te zoeken in de rest van de wereld. Nederland kan daarbij een voortrekkersrol spelen. Het is daarom essentieel dat de regering met urgentie investeert in huidige en nieuwe partnerschappen om onze afhankelijkheden af te bouwen.

De regering wordt opgeroepen om te onderzoeken op welke manier binnen de EU of met nieuwe coalities vorm gegeven kan worden aan gezamenlijke interventies die de strategische afhankelijkheden voor Nederland verminderen en daarover te rapporteren aan de Kamer. Daarbij worden voorbereidingen getroffen om een Taskforce in te richten. Het doel van deze Taskforce is dat Nederland binnen 5–10 jaar niet meer zo afhankelijk is van autoritaire grootmachten, in het bijzonder China. De Taskforce stelt hiervoor een strategie op, coördineert dit, en jaagt dit voortdurend aan binnen Nederland en de EU. Binnen Buitenlandse Zaken ondersteunt het ambassades in belangrijke internationale contacten, zoals handelsmissies en diplomatieke overleggen. De Taskforce werkt samen met andere departementen (met name EZK en OCW), en met het bedrijfsleven en academici. Ook helpt het ervoor te zorgen dat we onze strategische kennis en technologie beschermen en niet weggeven aan China. In de eerste maanden van 2022 wordt al zoveel mogelijk voorbereidend werk gedaan voor de Taskforce, zodat voor een nieuw kabinet snel een plan klaar ligt en een nieuw kabinet kan besluiten hoe deze Taskforce eruit komt te zien.

De dekking wordt gevonden door artikel 2.4 Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (VN-contributie voor crisisbeheersingsoperaties) te verlagen met € 500.000. De verhoging komt ten goed aan artikel 2.1 Goede internationale samenwerking ter bevordering van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid (Veiligheidsfonds).

Brekelmans Agnes Mulder Sjoerdsma Ceder