Nr. 14 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BUSHOFF EN ELLEMEET

Ontvangen 12 april 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel G een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ga

Voor artikel 4 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 2a. Bewaring en verwerking van gegevens van het donorkind

Artikel 3d

  • 1. De verrichter is verplicht de volgende gegevens van het kind dat door kunstmatige donorbevruchting is verwekt te verzamelen en binnen een door het College bij reglement te bepalen termijn aan deze ter beschikking te stellen:

    • a. de geslachtsnaam, voornamen, geboortedatum, woonplaats en het burgerservicenummer, tenzij aan het kind geen burgerservicenummer is toegekend krachtens de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer;

    • b. de geslachtsnaam en voornamen van de moeder van het kind.

  • 2. Het College draagt zorg voor een zorgvuldige bewaring van de gegevens van het kind dat door kunstmatige bevruchting is verwekt gedurende ten minste tachtig jaren te rekenen van de dag waarop hij deze gegevens ontvangt.

Artikel 3e

Het College is bevoegd tot het verwerken van persoonsgegevens van het kind dat door kunstmatige donorbevruchting is verwekt, indien de verwerking noodzakelijk is voor het verschaffen van informatie hierover aan het kind.

II

Artikel I, onderdeel I, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 2 wordt in het voorgestelde tweede lid «en 3c, eerste lid,» steeds vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

2. In onderdeel 3 wordt «en 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

3. In onderdeel 4 wordt «en 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, en 3d».

III

In artikel I, onderdeel O, wordt na «3c, eerste lid,» ingevoegd «3d,».

IV

In artikel I, onderdeel P, wordt na «3c, eerste lid,» ingevoegd «3d,».

V

In onderdeel Pa wordt in het voorgestelde artikel 10b, eerste lid, wordt «of 3c, eerste lid» vervangen door «3c, eerste lid, of 3d».

VI

In artikel I, onderdeel Q, wordt «of 3c, eerste lid,» vervangen door «3c, eerste lid, of 3d».

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe ook donorkinderen te registreren bij het College donorgegevens kunstmatige bevruchting.

In het wetsvoorstel wordt gesteld dat in de Wet kind, draagmoederschap en afstamming wordt geregeld dat in het Burgerlijk Wetboek een bepaling wordt opgenomen dat het ouderlijk gezag mede de verplichting omvat om het kind voor te lichten over diens afstamming. De controle op deze verplichting is echter niet vorm te geven. De wettelijke verplichting blijft een papieren plicht als geen aanvullende mogelijkheden worden opgesteld.

Donorkinderen zouden niet afhankelijk moeten zijn van hun ouders of zorgverlener voor het verkrijgen van informatie over genetische aandoeningen bij hun donor. Deze informatie kan bepalend zijn voor hun gezondheid en leven. Wanneer de overheid deze kinderen actief wil benaderen dienen zij geregistreerd te staan. Daarnaast biedt registratie van donorkinderen de mogelijkheid om hen actief van informatie te voorzien over hun afstamming en de mogelijkheden die zij hebben om meer te weten te komen over hun donor of over andere nakomelingen van deze donor.

Het is niet logisch dat enerzijds het Burgerlijk Wetboek wordt aangepast, zodanig dat de verplichting ontstaat voor ouders dat zij hun kind moeten inlichten over diens afstamming, terwijl anderzijds, wetende dat deze verplichting niet te controleren is, er niet voor wordt gekozen donorkinderen ook te registreren. Registratie biedt de overheid de mogelijkheid om, wanneer ouders niet aan de verplichting voldoen, dit te corrigeren en de kinderen actief te benaderen met voor hen wezenlijke informatie.

Bushoff Ellemeet