48,7 %
51,3 %

PVV

Omtzigt

BIJ1

BBB

CDA

PvdA

JA21

GL

SP

DENK

FVD

Fractie Den Haan

VVD

PvdD

Groep Van Haga

Volt

SGP

CU

D66


Nr. 32 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 8 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, wordt na de begripsbepaling van «degene die een melder bijstaat» een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

Fonds:

het Fonds voor klokkenluiders, bedoeld in artikel 17i.

II

Artikel I, onderdeel X, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een hoofdstuk» vervangen door «worden twee hoofdstukken».

2. Na het voorgestelde hoofdstuk 2A wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 2B. HET FONDS VOOR KLOKKENLUIDERS

§ 1. Het Fonds

Artikel 17i

  • 1. Er is een Fonds voor klokkenluiders dat tot taak heeft om uitkeringen te verstrekken aan melders die in verband met het melden van een vermoeden van een misstand onkosten hebben gemaakt of anderszins schade hebben geleden.

  • 2. Onverminderd het bepaalde in artikel 17j worden bij algemene maatregel van bestuur nadere regels gesteld over het Fonds en de wijze waarop de uitkeringen worden verstrekt.

§ 2. De uitkering

Artikel 17j

  • 1. De uitkering wordt naar redelijkheid en billijkheid bepaald.

  • 2. Een uitkering blijft achterwege indien de financiële omstandigheden waarin de aanvrager verkeert zodanig zijn, dat de onkosten of andere schade zonder overwegend bezwaar door hem of degene van wie hij voor zijn onderhoud afhankelijk is, gedragen kunnen worden.

  • 3. Bij ministeriële regeling wordt bepaald welke bedragen ten hoogste kunnen worden uitgekeerd. Deze bedragen kunnen verschillen naar gelang van de aard van de onkosten of schade.

§ 3. Overige bepalingen

Artikel 17k

Bij overtreding van de artikelen 17e of 17ea kan de rechter aan de overtreder de verplichting opleggen een door hem naar redelijkheid en billijkheid te bepalen bedrag aan het Fonds te betalen.

Toelichting

Dit amendement stelt regels voor een op te richten fonds voor klokkenluiders.

Tevens regelt dit amendement dat de inrichting en samenstelling van het fonds per algemene maatregel van bestuur wordt uitgewerkt. Ook moet het mogelijk worden voor de rechter om een betaling aan het fonds als sanctie op te leggen wanneer een instantie zich niet houdt aan hetgeen bepaald is in de (nieuwe) wet Bescherming klokkenluiders. De uitkering wordt naar redelijkheid en billijkheid bepaald. Er moet rekening worden gehouden met de omvang van de overtreding en de draagkracht van de onderneming. En er moet een zekere mate van afschrikwekkende werking van uitgaan. Indicatief is dit drie keer de schade van de klokkenluider bij reële en voorkomende schade aan derden of de samenleving en twee keer de omvang van de mogelijke schade naar de kans dat dit zich zou voordoen.

Omtzigt