Gepubliceerd: 14 september 2021
Indiener(s): Mona Keijzer (staatssecretaris economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: criminaliteit economie ict openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35838-7.html
ID: 35838-7
Origineel: 35838-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 14 september 2021

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In artikel 10 vervalt «, de cyberbeveiligingsverordening, of de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen, ».

2

In artikel 12 wordt «het bepaalde bij of krachtens deze wet, artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de cyberbeveiligingsverordening, en de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen» vervangen door «het bepaalde bij of krachtens deze wet en artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht».

3

In artikel 13 wordt «het bepaalde bij of krachtens deze wet, de cyberbeveiligingsverordening, de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen en artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht» vervangen door «het bepaalde bij of krachtens deze wet en artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht».

TOELICHTING

Met deze zuiver technische nota van wijziging worden de artikelen 10, 12 en 13 van het wetsvoorstel gecorrigeerd. Het betreft het laten vervallen van verwijzingen naar de cyberbeveiligingsverordening en de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen in de artikelen die het toezichtinstrumentarium regelen. Bij nader inzien is de verwijzing naar de cyberbeveiligingsverordening en de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen overbodig.

Voor de uitvoering van Europese verordeningen is in artikel 8 van het wetsvoorstel een aparte voorziening getroffen. Verordeningen zijn een rechtstreekse bron van rechten en plichten binnen de Europese lidstaten en mogen daarom niet worden geïmplementeerd in de nationale regelgeving. Wel is het nodig dat overtreding van die voorschriften verboden wordt gesteld. De Minister van Economische Zaken en Klimaat wijst op grond van artikel 8 de desbetreffende voorschriften aan. Hiermee worden de cyberbeveiligingsverordening en de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen in nationale wetgeving verankerd en wordt het mogelijk bij overtreding van die Europese regelgeving bestuurlijke sancties op te leggen. Hierdoor is de verwijzing naar de cyberbeveiligingsverordening en de Europese cyberbeveiligingscertificeringsregelingen in de artikelen 10, 12 en 13 van het wetsvoorstel overbodig.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer