Gepubliceerd: 10 juni 2021
Indiener(s): Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: internationaal organisatie en beleid spoor verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35828-5.html
ID: 35828-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 10 juni 2021

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het voorstel van wet genoegzaam voorbereid.

A. ALGEMEEN

1. Inleiding

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben hier verder geen vragen over.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de verdragen en onderhavig wetsvoorstel. Zij onderschrijven het beoogde doel en hebben slechts één vraag aan de regering. Gezien het feit dat het Vierlandenverdrag (enkele bepalingen uitgezonderd) en het bilaterale verdrag met het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK) voorlopig reeds in werking zijn getreden, vragen deze leden of de verdragen goed in de praktijk uitgevoerd kunnen worden. Zijn er uitvoeringsknelpunten aan te wijzen die middels onderhavig wetsvoorstel opgelost zouden kunnen worden?

B. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Wijzigingsovereenkomst van 2020

Deel II – Wijzigingen van de Overeenkomst van 1993

Artikel 5 – Controle aan boord van de trein

De leden van de CDA-fractie begrijpen dat ambtenaren van alle verdragspartijen aan boord van de trein grenscontroles kunnen uitvoeren op het grondgebied van een andere verdragspartij, indien die staat hiervan tevoren mee heeft ingestemd. Deze leden vragen de regering te verduidelijken of bijvoorbeeld Nederland per keer moet instemmen met een controleactie van een ander land op ons grondgebied, of betekent de ratificering van dit verdrag dat er vooraf toestemming is verleend voor zulke controles.

De fungerend voorzitter van de commissie, Van Meenen

De adjunct-griffier van de commissie, Verouden