39,3 %
60,7 %

PvdA

VVD

SP

CU

D66

SGP

Volt

BIJ1

JA21

Groep Van Haga

PVV

BBB

FVD

Fractie Den Haan

CDA

PvdD

GL

DENK


Nr. 24 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN BISSCHOP EN VAN MEENEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 9

Ontvangen 8 september 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel J, vervalt in het voorgestelde artikel 45b, tweede lid, «, met inachtneming van de referentieniveaus Nederlandse taal en de referentieniveaus rekenen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen».

II

In artikel III, onderdeel G, vervalt in het voorgestelde artikel 48c, tweede lid, «, met inachtneming van de referentieniveaus Nederlandse taal en de referentieniveaus rekenen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen».

Toelichting

Het wettelijke systeem van referentieniveaus kent als eerste ijkpunt welbewust groep 8 van de basisschool. Het is dus niet mogelijk om te verplichten dat toetsen ook in eerdere groepen gebaseerd moeten zijn op de referentieniveaus. Het amendement schrapt daarom de verplichting om ook de LVS-toetsen te baseren op de referentieniveaus en sluit daarmee overigens aan bij de regeling voor Caribisch Nederland. Bij de verdere ontwikkeling van het curriculum en de herziening van de referentieniveaus kan bezien worden of tussenniveaus toegevoegd moeten worden.

Bisschop Van Meenen