Kamerstuk 35570-XVI-58

Amendement van het lid Bergkamp c.s. 35570-XVI-58 over middelen voor de Mantelzorglijn

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2021


100,0 %
0,0 %

DENK

Van Kooten-Arissen

SGP

PvdD

GL

50PLUS

Krol

CDA

PVV

D66

SP

VVD

FVD

PvdA

CU


Nr. 58 AMENDEMENT VAN HET LID BERGKAMP C.S.

Ontvangen 1 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 300 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 300 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt in 2021 een bedrag van € 300 duizend vrijgemaakt om de huidige Mantelzorglijn voor mantelzorgers uit te breiden. Momenteel bestaat er reeds een Mantelzorglijn voor mantelzorgers die met vragen zitten, als informatieverstrekking binnen hun cliëntondersteuning. Deze lijn adviseert en informeert mantelzorgers ten aanzien van hun ondersteuning. De organisatie van deze lijn mist op dit moment echter de menskracht om altijd snel en grondig de complexe problemen te kunnen oplossen die ontstaan door de coronacrisis in combinatie met het complexe zorgstelsel. Zo lang als de coronacrisis duurt is extra ondersteuning van mantelzorgers van groot belang, aangezien zij vaak als eerste aangesproken worden als formele zorg wegvalt. De dekking van dit amendement wordt voor 2021 gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning.

Bergkamp Dik-Faber Laan-Geselschap Peters