Kamerstuk 35570-XV-78

Amendement van de leden Paternotte en Peters over middelen om de kosten van de assessment-procedure te verlagen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 22 november 2020
Indiener(s): Jan Paternotte (D66), René Peters (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XV-78.html
ID: 35570-XV-78

Nr. 78 AMENDEMENT VAN DE LEDEN PATERNOTTE EN PETERS

Ontvangen 22 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 300 (x € 1.000).

II

In artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 300 (x € 1.000).

Toelichting

De indieners zijn van mening dat de huidige assessment-procedure van buitenlandse zorgprofessionals niet naar tevredenheid loopt. Veel artsen en apothekers met een vluchtelingenstatus melden zich om versneld aan het werk te kunnen in de gezondheidszorg. In de meeste gevallen lukt dit echter niet. De huidige coronacrisis en het reeds bestaande tekort aan zorgpersoneel laten zien dat dit een gemiste kans is voor zowel de Nederlandse zorg als voor de integratie. De assessment-procedure en bijbehorende taalkosten zijn hoog, en werpen daarmee een grote hindernis op voor vaardige zorgprofessionals die zich het liefst nu al zouden inzetten in de Nederlandse ziekenhuizen. De indieners zijn van mening dat onder andere het beschikbaar stellen van subsidie om de kosten van de assessment-procedure te verlagen kan bijdragen aan het succes van de assessmentprocedure die wordt afgenomen onder auspiciën van het VWS-agentschap Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV). Dit amendement beoogt daarom het subsidiebudget van artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang te verhogen met een bedrag van € 300.000. Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte opdrachten van artikel 13.

Paternotte Peters