Gepubliceerd: 17 december 2020
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35552-7.html
ID: 35552-(R2148)-7

Nr. 7 VERSLAG VAN DE STATEN VAN SINT MAARTEN

Vastgesteld 4 december 2020

De in de Staten van Sint Maarten aanwezige fracties hebben kennisgenomen van het voorstel van rijkswet.

De bespreking van de onderhavige voorstel van rijkswet heeft dezerzijds aanleiding gegeven tot het maken van de navolgende op- en aanmerkingen.

De United Peoples Party-fractie heeft met belangstelling kennisgenomen van het voorstel van rijkswet en heeft de navolgende vragen. Indien deze nieuwe identiteitskaarten worden geïmplementeerd hier, volgens het voorstel ten koste van de Staat, wil de fractie weten waar en hoe precies? Zal dit hetzelfde zijn als met de paspoorten op het kantoor van de Gouverneur? Als dat het geval is, kan een soortgelijke investering worden gedaan, als de regering dat zou willen, om onze identiteitskaarten daadwerkelijk aan te passen naar deze nieuwe norm, als wij dat zou willen? Indien zij hierheen komen en experts zullen sturen en apparatuur zullen kopen, misschien zou dezelfde verbetering kunnen worden gedaan voor ons identiteitskaart systeem, gezien de achterstand dat er is en hoe lang men moet wachten om een identiteitskaart te krijgen.

De United Sint Maarten Party-fractie heeft kennisgenomen van het voorstel van rijkswet en wil graag weten waarom de Paspoortwet wordt aangepast om een identiteitskaart te repareren, die helemaal niets met Sint Maarten te maken heeft. Wordt onze identiteitskaart ook gewijzigd om ervoor te zorgen dat wanneer wij naar Nederland reizen, we met een identiteitskaart kunnen reizen en niet met onze paspoort aangezien er nu vingerafdrukken erop zullen zitten? De fractie vraagt voor duidelijkheid omtrent wat er precies wordt bedoeld met deze wijziging en dat de Staten van Sint Maarten wordt gevraagd om mee te gaan met deze wijziging. Het is niet duidelijk wat wordt gewijzigd aangezien het niets met ons heeft te maken.

De fractie merkt verder op dat er is opgemerkt dat wanneer dingen veranderen in Europa, vooral wanneer dingen veranderen in Frankrijk, het vaak ook veranderd aan de Franse kant van het eiland. Deze veranderingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de Nederlandse kant van het eiland.

Toen Frankrijk in lockdown ging vanwege COVID, ging de Franse kant van het eiland ook in lockdown, en toen hadden we een vrij verkeer/verplaatsingsprobleem. Hoe zal dit in zijn werk gaan als deze identiteitskaart wordt aangepast en de nieuwe reisnorm wordt? Ziet de Franse kant van het eiland ons als Nederlanders en hebben we dus een andere identiteitskaart nodig? Of geldt dat dan niet?

De fractie stelt verder dat terwijl onze regering in discussie is met Nederland omtrent het Caribische hervormingsentiteit, moet men in de Landspakketten kijken. Onder het punt van de versterking van de rechtstaat is er iets heel vreemds dat duidelijkheid nodig heeft. In H9 wordt aangegeven dat landen samen zullen werken aan een geharmoniseerd niveau van bescherming van persoonsgegevens binnen het Koninkrijk door middel van een Rijkswet. De fractie is van mening dat men wil dat al onze informatie van de burgerlijke stand voor beheer naar Nederland gaat. Ze gaan hier geen systeem voor ons opzetten, we moeten alles naar Nederland sturen. Indien er identiteitskaarten worden gemaakt, waarom worden ze niet hier in een keer gemaakt? Zet onze vingerafdrukken erop en zet ons gezicht erop en alles hoort dan in kannen kruiken te zijn.

Aan de ene kant stellen ze dat dit voor de Europese Unie is en dat we eigenlijk geen deel uitmaken van de Europese Unie, dus als we een identiteitskaart willen, moeten we door een Nederlandse Ministers-bureaucratie op zijn afdeling om te zien of we in aanmerking komen voor ja of nee, maar al onze gegevens moeten Sint Maarten verlaten en naar Nederland gaan. Hoe is dit onderdeel van de eis voor de Caribische hervormingsentiteit verbonden met dit voorstel van Rijkswet?

De United Democrats-fractie heeft kennisgenomen van het voorstel van rijkswet en merkt op dat de indruk er niet was dat het zou gelden voor personen die niet in de Nederlandse basisadministratie zijn opgenomen. De fractie stelt dat het argument wordt gehoord over het verbeteren van ons identiteitskaart systeem. De fractie vraagt of wij dan niet in het hele Koninkrijk onze identiteitskaart systemen zouden moeten upgraden? En zo ja, zouden we dan niet het recht hebben op de manier waarop het nu in Nederland wordt gedaan?

Dit verslag geldt als Eindverslag.

Aldus vastgesteld in de vergadering van de Centrale Commissie van de lste december 2020.

De Rapporteur, W.V. Marlin