Kamerstuk 35529-19

Gewijzigd amendement van het lid Van den Nieuwenhuijzen c.s. ter vervanging van nr. 17 over het in de aanvullende overeenkomst opnemen van imvo-vereisten

Dossier: Machtiging tot oprichting van de Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling Invest International (Machtigingswet oprichting Invest International)


63,8 %
36,2 %

SGP

PVV

SP

50PLUS

GL

CU

DENK

VVD

PvdA

D66

PvdD

Van Kooten-Arissen

CDA

FVD

Krol


Nr. 19 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN NIEUWENHUIJZEN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 171

Ontvangen 17 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 5 wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Bij de uitoefening van de taak, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, voldoet Invest International aan de vereisten voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals opgenomen in de aanvullende overeenkomst tussen de Staat, de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. en Invest International.

Toelichting

Het doel van het voorliggende wetsvoorstel is om bij te dragen aan de financiering van activiteiten die bijdragen aan de Nederlandse economie en aan de oplossing van wereldwijde vraagstukken. De financieringsinstelling is daarmee, wat de indiener betreft, specifiek bedoeld voor de financiering van ondernemingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarmee bijdragen aan de oplossing van wereldwijde vraagstukken. Daarom is het volgens de indiener van essentieel belang dat bedrijven die hiervoor financiering ontvangen voldoen aan minimumcriteria voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De memorie van toelichting van het voorliggende wetsvoorstel stelt dat voldoening aan IMVO-eisen het uitgangspunt is en dat dit zal worden geregeld in een aanvullende overeenkomst. De indiener is van mening dat dit punt stevigere borging verdient, ook gezien het feit dat veel van de gefinancierde activiteiten plaats zullen vinden in landen waar lokale wet- en regelgeving minder ambitieus is dan gangbare IMVO-eisen, of waar de handhaving van lokale wet- en regelgeving een uitdaging is.

Vanwege vorenbedoelde borging in het wetsvoorstel dat Invest International zich zal houden aan de IMVO-vereisten bij de uitoefening van zijn investeringstaak als bedoeld in artikel 4, eerste, onderdeel b, voegt dit amendement een artikellid toe aan artikel 5 dat hier expliciet in voorziet. De IMVO-vereisten in de aanvullende overeenkomst tussen de Minister van Financiën, de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (tezamen de Staat), de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. en Invest International voldoen aan de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights.

Het spreekt voor zich dat in het nieuwe artikellid niet behoeft te worden opgenomen dat Invest International zich zal houden aan de IMVO-vereisten bij het uitoefenen van zijn ontwikkeltaak (artikel 4, eerste lid, onderdeel a) en regelingentaak (artikel 4, eerste lid, onderdeel c). Zowel de ontwikkeltaak als de de regelingentaak voert Invest International uit namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op grond van een volmacht en een mandaat. Het beleid dat ten grondslag ligt aan laatstgenoemde taken is vastgesteld door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en dat voldoet aan alle gangbare IMVO-vereisten.

Van den Nieuwenhuijzen Van den Hul Alkaya Voordewind