Kamerstuk 35529-11

Amendement van het lid Van den Nieuwenhuijzen c.s. over het bij amvb regelen van de imvo-criteria waarin Invest International in ieder geval toetst

Dossier: Machtiging tot oprichting van de Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling Invest International (Machtigingswet oprichting Invest International)


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN NIEUWENHUIJZEN C.S.

Ontvangen 11 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over de voorwaarden op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen waaraan Invest International, bij het uitoefenen van de taak, bedoeld in het eerste en tweede lid, in ieder geval toetst.

Toelichting

Het doel van het voorliggende wetsvoorstel is om bij te dragen aan de financiering van activiteiten die zowel bijdragen aan de Nederlandse economie als aan de oplossing van wereldwijde vraagstukken. De financieringsinstelling is daarmee, wat de indieners betreft, specifiek bedoeld voor de financiering van ondernemingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarmee bijdragen aan de oplossing van wereldwijde vraagstukken. Daarom is het volgens de indieners van essentieel belang dat bedrijven die hiervoor financiering ontvangen voldoen aan minimumcriteria voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De memorie van toelichting van het voorliggende wetsvoorstel stelt dat voldoening aan IMVO-eisen het uitgangspunt is en dat dit zal worden geregeld in een aanvullende overeenkomst. De indieners zijn van mening dat dit punt stevigere borging verdient, ook gezien het feit dat veel van de gefinancierde activiteiten plaats zullen vinden in landen waar lokale wet- en regelgeving minder ambitieus is dan gangbare IMVO-eisen, of waar de handhaving van lokale wet- en regelgeving een uitdaging is. Vanwege het feit dat criteria voor maatschappelijk verantwoord ondernemen veranderlijk zijn in de tijd, regelt dit amendement dat criteria bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden vastgesteld en gewijzigd in het geval er in de toekomst veranderingen zijn die daarom vragen. De indieners stellen voor dat de criteria op zijn minst moeten voldoen aan de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights.

Van den Nieuwenhuijzen Van den Hul Alkaya