Gepubliceerd: 26 november 2021
Indiener(s): Alexandra van Huffelen (staatssecretaris financiën) (D66)
Onderwerpen: financiën gezin en kinderen inkomensbeleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35468-45.html
ID: 35468-45

Nr. 45 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2021

Hierbij zend ik uw Kamer ter informatie de Ministeriële Instellingsregeling van de Bezwaarschriftenadviescommissie (BAC). De BAC wordt conform het nader gewijzigde amendement van de leden Omtzigt en Leijten1 ingesteld met een ministeriële regeling2. Ten overvloede vermeld ik dat de BAC al rond het begin van dit jaar aan het werk is. Deze Instellingsregeling is een bevestiging van de huidige werkwijze. Door de publicatie van deze regeling kan ook overgegaan worden tot het publiceren van de benoemings- en vergoedingenbesluiten van de commissieleden.

Het uitgangspunt voor de huidige regeling is dat de BAC adviseert op bezwaren tegen beschikkingen van Toeslagen in het kader van de Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag. Bij bezwaren tegen het niet overnemen of betalen van private schulden zal de BAC geen rol hebben. De motivering hiervoor is opgenomen in het algemeen deel van de toelichting van de regeling (p. 3).

Zoals beschreven in de Voortgangsrapportages over de hersteloperatie ben ik met de BAC in gesprek over opschaling en doorontwikkeling van de werkwijze. Vooralsnog heeft dit geen gevolgen voor deze Instellingsregeling. Mocht dit in het vervolg wel zo zijn dan wordt uw Kamer hierover via de Voortgangsrapportages nader geïnformeerd, en zal zo nodig zal naar aanleiding daarvan deze regeling ook worden geactualiseerd.

De Staatssecretaris van Financiën, A.C. van Huffelen