Kamerstuk 35430-28

Reactie op de motie van de leden Baudet en Van Haga over alle SBI-codes in aanmerking nemen bij toekenning van de TOGS

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie)

Gepubliceerd: 15 april 2020
Indiener(s): Mona Keijzer (staatssecretaris economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting economie financiƫn organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35430-28.html
ID: 35430-28

Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 april 2020

Tijdens het Wetgevingsoverleg «Bespreking tijdelijke maatregelen behoud werkgelegenheid en bedrijven» van 14 april jl. hebben de Kamerleden Baudet (FvD) en Van Haga (Groep-Van Haga) een motie ingediend waarmee de regering wordt verzocht te onderzoeken of het mogelijk zou zijn alle SBI-codes van een onderneming in aanmerking te nemen en op basis hiervan tot toekenning van de TOGS over te gaan (Kamerstuk 35 430, nr. 23).

Het kabinet hecht er zeer aan dat de tegemoetkoming bij de ondernemers terecht komt die er recht op hebben. De enige manier om zoveel mogelijk getroffen ondernemers binnen de doelstelling van de TOGS-regeling van een tegemoetkoming te voorzien is door dit geautomatiseerd te doen. Daarom wordt gewerkt aan de hand van SBI-codes. De geregistreerde hoofdactiviteit is leidend bij de aanvraag voor een tegemoetkoming binnen de TOGS-regeling.

Als de motie zo geïnterpreteerd mag worden dat het gaat om gevallen waarin de nevenactiviteit aansluit bij de hoofdactiviteit op basis van de omschrijving van de bedrijfsactiviteit, kan dit verzoek gezien worden als ondersteuning van beleid en kunnen wij het oordeel daarmee aan de Kamer laten. In gevallen waarin de SBI-code waaronder de ondernemer geregistreerd om uiteenlopende redenen niet overeenkomt met deze bedrijfsactiviteit, is het namelijk al zo dat een ondernemer dat kan melden bij RVO, waarna de aanvraag op redelijkheid en billijkheid bekeken wordt. Indien de motie echter zo bedoeld is, dat alle ondernemers op basis van al hun nevenactiviteiten ook aanspraak zouden moeten kunnen maken op de tegemoetkoming, dan moeten wij deze ontraden.

Het kabinet monitort continu welke impact de coronacrisis heeft op de economie en de Nederlandse ondernemers. Op 7 april jl. informeerden wij in dat licht uw Kamer op basis van voortschrijdend inzicht over een uitbreiding van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS-regeling) (Kamerstuk 35 420, nr. 16).

Inmiddels kunnen zoals aangekondigd ook de ondernemers uit deze aanvullende sectoren een aanvraag indienen. Het elektronische aanvraagformulier voor ondernemers is te vinden op de website van RVO.nl: www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona. De bijbehorende beleidsregel, waarin de in de Kamerbrief beschreven aanpassingen verwerkt zijn, wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer