Nr. 9 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 1 april 2022

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel A, komt te luiden:

A

In artikel 1.1, eerste lid, worden in de alfabetische volgorde ingevoegd:

EU-richtlijn pyrotechnische artikelen: Richtlijn 2013/29/EU van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen (herschikking) (PbEU L 178);

persoon met gespecialiseerde kennis: persoon met gespecialiseerde kennis als bedoeld in artikel 3, onder 6, van de EU-richtlijn pyrotechnische artikelen;

vuurwerk van de categorieën F2 en F3: vuurwerk van de categorieën F2 en F3 als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onder a, van de EU-richtlijn pyrotechnische artikelen;

B

Artikel I, onderdeel B, komt te luiden:

B

Na artikel 9.2.2.1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9.2.2.1a

1. Het bezit en het gebruik van vuurwerk van de categorieën F2 en F3 is verboden voor anderen dan personen met gespecialiseerde kennis.

2. De verkoop van vuurwerk van de categorieën F2 en F3 aan anderen dan personen met gespecialiseerde kennis is verboden.

3. Bij algemene maatregel van bestuur worden personen met gespecialiseerde kennis aangewezen.

C

In artikel II wordt «9.2.2.6a,» vervangen door «9.2.2.1,» en wordt «9.2a.1, eerste lid,» vervangen door «9.2.2.1a,».

D

Na artikel II worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIa

Het Vuurwerkbesluit wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1.1, eerste lid, vervallen de definities van «EU-richtlijn pyrotechnische artikelen» en «persoon met gespecialiseerde kennis».

B

Artikel 1.2.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid, onderdelen a en b, vervallen.

2. In het vierde lid vervalt «het vuurwerk of de».

C

De artikelen 2.3.2, 2.3.3, 2.3.5a en 2.3.6 vervallen.

D

In artikel 2.3.7 wordt de komma na «1.2.4» vervangen door «en» en vervalt «, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.5a en 2.3.6».

ARTIKEL IIb

Na de inwerkingtreding van deze wet berust het Vuurwerkbesluit mede op artikel 9.2.2.1a van de Wet milieubeheer.

Toelichting

Met deze nota van wijziging voorzien de initiatiefnemers in aanpassingen van wetstechnische aard. Mede naar aanleiding van de inbreng van de SP in het verslag van 18 maart 2022, is het voorstel gewijzigd door in het nieuwe artikel 9.2.2.1a van de Wet milieubeheer expliciet te regelen dat het bezit en het gebruik door consumenten en de verkoop aan consumenten van vuurwerk van de categorieën F2 en F3 is verboden en dat overtreding van deze verboden strafbaar is.

In lijn daarmee wordt het Vuurwerkbesluit gewijzigd door die bepalingen te schrappen die toestaan dat aangewezen vuurwerk van de categorieën F2 en F3 aan consumenten wordt verkocht en door hen tot ontbranding wordt gebracht tijdens de jaarwisseling. Ook worden de bepalingen geschrapt die het voorhanden hebben en het vervoer van vuurwerk door particulieren toestaan.

Hoofdregel bij wijziging of intrekking van een regeling is dat deze geschiedt door een regeling van gelijke orde (aanwijzing 6.1, eerste lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving). Dat zou betekenen dat wijziging van het Vuurwerkbesluit dient te geschieden bij algemene maatregel van bestuur en niet bij wet. De voorgestelde aanpassing van het Vuurwerkbesluit is evenwel een rechtstreeks gevolg van de wijziging van de Wet milieubeheer en komt materieel tegemoet aan de door de Wet milieubeheer voorgeschreven parlementaire betrokkenheid. Het komt het overzicht van de te treffen wettelijke voorziening ten goede als het Vuurwerkbesluit bij wet wordt gewijzigd. Deze handelwijze is eerder ook om dezelfde reden toegepast o.a. bij de Crisis- en herstelwet (zie hoofdstuk 4 van die wet, waarin de wijzigingen van de lagere regelgeving zijn opgenomen).

Een verdere aanpassing van het Vuurwerkbesluit en onderliggende regelingen zal nodig zijn, maar wordt aan de regering overgelaten.

Om de vuurwerkregelgeving die nu berust op artikel 9.2.2.1 van de Wet milieubeheer met de inwerkingtreding van deze wet tevens te laten berusten op artikel 9.2.2.1a van die wet is een zogenoemde omhangbepaling opgenomen.

Klaver Ouwehand