Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SMEULDERS

Ontvangen 31 augustus 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel F, wordt na het voorgestelde artikel 23c een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23ca

Ter beperking van overlast kunnen burgemeester en wethouders een gebied aanwijzen waar een door hen omschreven vorm van toeristische verhuur van woonruimte voor een door hen te bepalen periode verboden is.

II

In artikel I, onderdeel J, wordt in onderdeel 2, onder c, «bedoeld in de artikel 8, tweede lid, artikel 21, artikel 22, eerste lid, artikel 23b, eerste lid, of artikel 23c, eerste lid» vervangen door «bedoeld in artikel 8, tweede lid, artikel 21, artikel 22, eerste lid, artikel 23b, eerste lid, artikel 23c, eerste lid, of artikel 23ca».

Toelichting

Met het voorliggende wetsvoorstel krijgen gemeenten de mogelijkheid om in de huisvestingsverordening te bepalen dat bepaalde categorieën van woonruimten, gebieden en vormen van toeristische verhuur aanwijzen voor het nachtencriterium. De gemeenten kunnen in de verordening een maximum aantal nachten stellen op de verhuur van deze woonruimten in de aanwezen gebieden voor de aangewezen vorm van toeristische verhuur. Dit aantal nachten kan in principe nul bedragen. Wanneer een gemeente dus veelvuldige overlast in een buurt ervaart, kan de gemeente in een verordening deze buurt aanwijzen en het aantal nachten dat woningen voor toeristische doeleinden hier verhuurd mogen worden, op nul stellen. Dit is wel een procedure die via een huisvestingsverordening verloopt en daardoor tijd in beslag kan nemen. Indiener stelt daarom voor om deze bevoegdheid ook bij burgemeester en wethouders te leggen zodat in het kader van spoedige aanpak van overlast van verhuur gemeenten adequaat kunnen optreden. Bij overtreding van het verbod op verhuur kan, analoog aan een overtreding van het nachtencriterium of de vergunningplicht een boete van de vierde categorie worden opgelegd.

Smeulders