Kamerstuk 35353-8

Amendement van het lid Smeulders over verplichte vermelding registratienummer door dienstverleners die aanbiedingen voor toeristische verhuur adverteren

Dossier: Wijziging van de Huisvestingswet 2014 en de Gemeentewet in verband met de aanpak van ongewenste neveneffecten van toeristische verhuur van woonruimte en de aanpak van woonoverlast (Wet toeristische verhuur van woonruimte)


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID SMEULDERS

Ontvangen 31 augustus 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, wordt aan het voorgestelde artikel 23a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De dienstverlener die aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte adverteert, publiceert de woonruimte slechts onder vermelding van een registratienummer.

Toelichting

Toeristische verhuur via platforms wordt in bepaalde gemeenten als groot probleem ervaren. De leefbaarheid van buurten en wijken gaat achteruit en woningen die bedoeld zijn om in te wonen worden aan de woningvoorraad onttrokken. Gemeenten krijgen via dit wetsvoorstel de mogelijkheid om verhuurders van woningen regels op te leggen. Indiener is evenwel van mening dat ook de dienstverlener die aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte adverteert een rol zou moeten spelen bij de aanpak van overlast en ongewenste verhuur. Middels dit amendement krijgen daarom ook dienstverleners de verplichting om woningen te adverteren inclusief de vermelding van een registratienummer. Advertenties zonder registratienummer dienen dus door de dienstverleners te worden verwijderd.

Smeulders