Nr. 19 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BECKERMAN EN KOERHUIS

Ontvangen 4 september 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

Na artikel 33 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 33a

De gemeenteraad kan in de huisvestingsverordening bepalen dat burgemeester en wethouders een verbod tot het in gebruik geven van een woonruimte voor toeristische verhuur kunnen opleggen voor ten hoogste een jaar aan een aanbieder indien binnen een tijdvak van vijf jaar voorafgaand aan de constatering door een ambtenaar als bedoeld in artikel 33, eerste lid, van een overtreding van de bij de huisvestingsverordening aan toeristische verhuur gestelde eisen, ten minste twee maal een bestuurlijke boete is opgelegd voor overtreding van de bij de huisvestingsverordening aan toeristische verhuur gestelde eisen.

Toelichting

Met dit amendement krijgt de gemeenteraad de mogelijkheid om te bepalen dat verhuurders die drie keer binnen een periode van vijf jaar in de fout zijn gegaan, een verhuurverbod opgelegd krijgen. Dit verhuurverbod is conform de dienstenrichtlijn. De indieners zijn van mening dat er een dwingende reden van algemeen belang is om deze maatregel door te voeren. Verhuurders die structureel te fout in gaan met toeristische verhuur dragen structureel bij aan woonoverlast. Dit is schadelijk voor de gezondheid1. Ook dragen zij bij aan leefbaarheidsproblematiek.2 Dit heeft een impact op de openbare orde. Daarnaast is het verhuurverbod een evenredige maatregel. Het gaat hier namelijk om verhuurders die structureel de fout in gaan. De verhuurder heeft al twee keer een bestuurlijke boete opgelegd gekregen en blijft de regels overtreden. Het is aannemelijk dat een derde bestuurlijke boete het foute gedrag niet zal stoppen. Het verhuurverbod is daarnaast ook non-discriminatoir, er wordt geen direct of indirect onderscheid gemaakt op basis van nationaliteit.

Amendement nr. 11 is gesplitst, waarbij het verbod om aanbiedingen voor woningen waarbij een verhuurverbod is opgelegd te publiceren is nu opgenomen in dit amendement.

Beckerman Koerhuis