Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BECKERMAN EN KOERHUIS

Ontvangen 31 augustus 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

Na artikel 33 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 33a

  • 1. De gemeenteraad kan in de huisvestingsverordening bepalen dat een last onder dwangsom kan worden opgelegd, inhoudende:

    • a. een verbod op het aanbieden van een woonruimte voor toeristische verhuur, wegens overtreding van de bij de huisvestingsverordening aan toeristische verhuur gestelde eisen, indien binnen een tijdvak van 5 jaar voorafgaand aan de constatering door een ambtenaar als bedoeld in artikel 33, eerste lid, van die overtreding ten minste twee maal eerder een bestuurlijke boete is opgelegd voor overtreding van de bij de huisvestingsverordening aan toeristische verhuur gestelde eisen;

    • b. een verbod aan een dienstverlener die aanbiedingen voor toeristische verhuur van woonruimte adverteert, op het adverteren van een aanbieding voor toeristische verhuur van een woonruimte, indien een last onder dwangsom als bedoeld in onderdeel a is opgelegd.

  • 2. De bevoegdheid tot het opleggen van een last onder dwangsom wordt uitgeoefend door burgemeester en wethouders. Burgemeester en wethouders oefenen de bevoegdheid uit met inachtneming van hetgeen daaromtrent door de gemeenteraad in de huisvestingsverordening is bepaald.

Toelichting

Met dit amendement krijgt de gemeenteraad de mogelijkheid om te bepalen dat verhuurders die drie keer binnen een periode van vijf jaar in de fout zijn gegaan, een verhuurverbod opgelegd krijgen. Daarbij kan tevens een advertentieverbod aan platforms voor toeristische verhuur van woonruimte worden opgelegd, waarbij deze platforms verplicht zijn om foute vakantieverhuurders van hun medium (bijvoorbeeld website) af te halen. Als een platform weigert om aan het verzoek van een gemeente, om geen advertenties te plaatsen voor een overtredende aanbieder van woonruimte voor toeristisch verhuur of deze advertenties te verwijderen, te voldoen, moet een gemeente de mogelijkheid hebben dit platform voor toeristische verhuur een last onder dwangsom op te leggen. De indieners zorgen met dit amendement ervoor dat niet alleen vakantieverhuurders consequenties ervaren van fout verhuurgedrag, maar dat ook de platforms voor toeristisch verhuur kunnen worden aangepakt.

Beckerman Koerhuis