Kamerstuk 35337-43

Appreciatie van het gewijzigd amendement van de leden Van den Berge en Renkema over keten verantwoordelijk voor het uitvoeren leeftijdscontrole (Kamerstuk 35337-38)

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet

Gepubliceerd: 20 november 2020
Indiener(s): Paul Blokhuis (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (CU)
Onderwerpen: economie gezondheidsrisico's openbare orde en veiligheid organisatie en beleid overige economische sectoren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35337-43.html
ID: 35337-43

Nr. 43 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 november 2020

In deze brief geef ik een appreciatie over het amendement van de leden Van den Berge en Renkema ter zake van het wetsvoorstel tot wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet (Kamerstuk 35 337, nr. 38 t.v.v. 24). Het wetsvoorstel regelt dat de verkoper van alcohol bij verkoop op afstand verantwoordelijk is voor uitvoeren van een leeftijdscontrole bij aflevering. Het amendement geeft de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur ook de bezorger hiervoor verantwoordelijk te maken. De toelichting bij het amendement geeft aan dat van deze mogelijkheid gebruik gemaakt kan worden als de afspraken tussen verkoper en andere ketenpartijen onvoldoende effectief blijken.

Ik begrijp de wens om, als afspraken tussen verkopers en bezorgers onvoldoende effectief zijn, ook de bezorger te kunnen aanspreken op zijn verantwoordelijk om te zorgen dat alcohol alleen wordt afgeleverd bij personen die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Ik laat het oordeel over dit amendement daarom aan de Kamer.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis