Kamerstuk 35337-31

Amendement van het lid Voordewind over de aanwezigheid van een minderjarige in een slijtlokaliteit onder begeleiding van een meerderjarige

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet


48,3 %
51,7 %

CDA

VVD

SGP

PVV

PvdA

FVD

CU

Krol

PvdD

Van Kooten-Arissen

DENK

GL

SP

D66

50PLUS


Nr. 31 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND

Ontvangen 16 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel J, komt te luiden:

J

In artikel 20, tweede lid, wordt «onder toezicht van een persoon van 21 jaar of ouder» vervangen door «onder toezicht van een persoon van 18 jaar of ouder».

II

In artikel I, onderdeel K, wordt in het voorgestelde artikel 20a, eerste lid, onder b, «artikel 20, tweede lid» vervangen door «artikel 20, derde lid».

III

Artikel I, onderdeel L, subonderdeel 1, vervalt.

IV

Artikel I, onderdeel O, vervalt.

V

Artikel I, onderdeel X, vervalt.

VI

Artikel I, onderdeel Y, subonderdeel 2, vervalt.

VII

In artikel II, onderdeel 1, wordt «20, eerste tot en met vijfde lid» vervangen door «20».

Toelichting

Indiener vindt het onwenselijk dat het voor minderjarigen geldende toelatingsverbod tot slijterijen zonder begeleiding van een 21-plusser wordt opgeheven (artikel 20). Het argument om dit verbod op te heffen is dat een vader, moeder of oppas van 18, 19 of 20 jaar met een kinderwagen of een kleuter aan de hand toch een slijterij kan bezoeken.

Indiener stelt voor in dat artikellid de zinsnede «onder toezicht van een persoon van 21 jaar of ouder» te vervangen door «onder toezicht van een persoon van 18 jaar of ouder». Dit zou dan betekenen dat één of meer jonge bezoekers die allen onder de 18 jaar zijn niet in de slijterij aanwezig mogen zijn. Wèl mogen 18-plussers en groepen waarvan tenminste één persoon 18 jaar of ouder is en die ook toezicht houdt op die groep aanwezig zijn in een slijterij. Ouders/verzorgers van 18 jaar en ouder mogen dan naar binnen met hun kind. Voordeel van het artikellid zoals indiener dat nu voorstelt is dat je de toelatingseis tot de slijterij (=waar je eigenlijk alleen komt voor alcohol) op 18 jaar houdt, wat een bevestiging is van NIX 18.

Voordewind