Kamerstuk 35337-27

Amendement van het lid Bolkestein over bij AMvB nader te bepalen categorie van leidinggevenden tot bijschrijving op aanhangsel bij vergunning

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID BOLKESTEIN

Ontvangen 16 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel L, wordt voor het eerste onderdeel een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 01. In het eerste lid wordt onder vervanging van een punt aan het slot van onderdeel b door «of» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. als het gaat om een horecabedrijf of slijterijbedrijf aangewezen krachtens artikel 30b, een leidinggevende aangewezen krachtens artikel 30b, die voldoet aan artikel 8, derde lid.

II

Artikel I, onderdeel R, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst en wordt «artikel 29, eerste lid, onder e,» vervangen door «het eerste lid, onder e,».

2. Voor onderdeel 1 (nieuw) wordt een aanhef ingevoegd, luidende:

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 2. Het tweede lid, eerste zin, komt te luiden: De burgemeester vermeldt in een aanhangsel bij de vergunning de leidinggevenden, onverminderd artikel 30b.

III

Na artikel I, onderdeel R, worden twee onderdelen ingevoegd, luidende:

R0a

Aan artikel 30a wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Het eerste tot en met zesde lid zijn tevens van toepassing op bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van overige personen die dienst doen in bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van horecabedrijven en slijterijbedrijven.

R1a

Na artikel 30a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 30b

  • 1. Artikel 30 is niet van toepassing op een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorie van leidinggevenden van een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorie van horecabedrijven of slijterijbedrijven.

  • 2. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement schrapt de verplichting tot bijschrijving van dagleidinggevenden op de aanhangsel bij de horecavergunning en vervangt deze door bij AMvB te bepalen omstandigheden waaronder (groepen) medewerkers van de onderneming dienen te worden bijgeschreven.

Veel horecaondernemingen en slijterijen wisselen regelmatig van dagleidinggevende. Een dagleidinggevende heeft op bepaalde momenten de dagelijkse leiding over een horecazaak of slijterij, maar is zelf daarvan geen (mede) eigenaar. Volgens de huidige wet is zowel de eigenaar als elke dagleidinggevende verplicht bijgeschreven te worden op de horecavergunning. Andere medewerkers hoeven niet te zijn bijgeschreven.

Het telkens bijschrijven van nieuwe leidinggevenden is zowel tijdrovend als kostbaar. Koninklijke Horeca Nederland schat dat er in Nederland ongeveer 30.000 ondernemingen zijn met een horecavergunning en dat die gemiddeld tweemaal per jaar een leidinggevende bijschrijven. Uitgaande van gemiddeld € 211 legekosten komen zij in totaal op € 13 miljoen aan leges per jaar. Daarbij komen de kosten voor 2.500 slijterijen en de tijd die de ondernemers besteden aan de vergunningsaanvragen.

Tegelijk is het belangrijk dat eigenaars en medewerkers van horecazaken en slijterijen geen crimineel verleden hebben en ook verder van goed gedrag zijn. Het is daarom goed dat zij hierop kunnen worden getoetst bij de aanvraag van een horecavergunning en bij de wisseling van personeel. Het is echter de vraag of toetsing van alle dagleidinggevenden opweegt tegen de hoge kosten voor ondernemers en tegelijk of niet ook andere medewerkers dan alleen dagleidinggevenden zouden moeten worden getoetst.

Dit amendement beoogt met meer maatwerk de legekosten voor ondernemers te verlagen en tegelijk door gerichter medewerkers te toetsen het toezicht te verbeteren.

Bolkestein