Kamerstuk 35337-26

Amendement van het lid Bolkestein over een voorhangprocedure

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet


100,0 %
0,0 %

PVV

SP

D66

PvdA

SGP

CU

50PLUS

CDA

PvdD

VVD

DENK

Krol

Van Kooten-Arissen

FVD

GL


Nr. 26 AMENDEMENT VAN HET LID BOLKESTEIN

Ontvangen 16 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel K, wordt aan artikel 20a een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Het wetsvoorstel bevat een bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) of ministeriële regeling (MR) nader te regelen sluitend leeftijdsverificatiesysteem waarmee de leeftijd op afstand (online) op het moment van aankoop met een elektronisch identiteitsbewijs wordt vastgesteld. Het elektronische identiteitsbewijs zal een door de rijksoverheid uitgegeven identiteitsbewijs zijn, waarmee op betrouwbare wijze online de leeftijd kan worden gedeeld met de verkoper.

Een dergelijk online leeftijdsverificatiesysteem bestaat momenteel nog niet en de mogelijke ontwikkelingen van een digitale identiteit bevinden zich nog in de fase van beleidsvorming. Het is daarmee nog niet mogelijk zich een voorstelling te maken hoe een dergelijk leeftijdsverificatiesysteem er in praktijk uit zal zien, terwijl het mogelijk vergaande consequenties zal hebben voor de praktijk van de online koop en verkoop van alcoholhoudende dranken en de bescherming van persoonsgegevens.

Met dit amendement wordt de Tweede Kamer betrokken bij de invoering van het leeftijdsverificatiesysteem en de verplichte beschrijving van een geborgde werkwijze bij aflevering door bij het in artikel 20a, eerste lid, van dit wetsvoorstel genoemde AMvB een voorhangprocedure te volgen.

Bolkestein