Kamerstuk 35335-23

Bekrachtiging van het voorstel van wet van de leden Kathmann en Maatoug in verband met de invoering van een uniform wettelijk minimumuurloon (Wet invoering minimumuurloon) (Kamerstuk 35335)

Dossier: Voorstel van wet van de leden Kathmann en Maatoug houdende wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de invoering van een uniform wettelijk minimumuurloon en enige andere wijzigingen (Wet invoering minimumuurloon)

Gepubliceerd: 9 mei 2023
Indiener(s): Karien van Gennip (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35335-23.html
ID: 35335-23

Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2023

Op 14 februari 2023 (Handelingen I 2022/23, nr. 19, item 7) heeft de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel van de leden Kathmann en Maatoug houdende wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de invoering van een uniform wettelijk minimumuurloon en enige andere wijzigingen (Wet invoering minimumuurloon, Kamerstuk 35 335) aanvaard.

Ik heb de bekrachtiging van het initiatiefwetsvoorstel ter instemming aan de ministerraad voorgelegd. Met deze brief informeer ik u dat de ministerraad op woensdag 26 april 2023 akkoord is gegaan met het voordragen van het wetsvoorstel voor bekrachtiging door de Koning.

De regering zal zorgdragen voor een bekrachtiging, bekendmaking door plaatsing in het Staatsblad en voor een inwerkingtredingsbesluit. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de wet is 1 januari 2024. Daarnaast zal ik zorgdragen voor een algemene maatregel van bestuur (amvb) en een ministeriële regeling ter uitvoering van de Wet invoering minimumuurloon. Op 19 april 2023 heeft de Afdeling advisering van de Raad van State advies uitgebracht op het ontwerp van deze amvb (Besluit invoering minimumuurloon)1.

Artikel 11

Eerder2 informeerde ik uw Kamer over het feit dat artikel 11 uit het initiatiefwetsvoorstel voor onduidelijkheid bleek te zorgen bij uitvoerende partijen. Ik ben voornemens om dit artikel door middel van de SZW Verzamelwet 2024 aan te passen, zodat het artikel in overeenstemming is met hetgeen in de memorie van toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel wordt vermeld. Dit houdt in dat de bestaande praktijk van een vaste maandbetaling bij een vast overeengekomen arbeidsduur per week, kan worden gecontinueerd. Daarnaast wordt geregeld dat de bestaande praktijk van de in cao’s overeengekomen plus-min-urensystematiek kan worden gecontinueerd.

Het conceptvoorstel van de Verzamelwet SZW 2024 is op 21 april jl. voor internetconsultatie gepubliceerd3.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip