Kamerstuk 35256-14

Nader gewijzigd amendement van de leden Van Nispen en Van Gerven ter vervanging van nr. 13 over compensatie van het normaal maatschappelijk risico

Dossier: Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten in verband met het nieuwe omgevingsrecht en nadeelcompensatierecht


48,0 %
52,0 %

50PLUS

SGP

Krol

CDA

SP

CU

DENK

FVD

GL

PvdD

PVV

Van Haga

D66

Van Kooten-Arissen

VVD

PvdA


Nr. 14 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN NISPEN EN VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 131

Ontvangen 12 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2.1 wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Aan artikel 15.7, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Als een activiteit die is toegestaan of een maatregel die wordt getroffen financieel voordeel oplevert voor degene die de activiteit verricht of de maatregel treft, wordt een bedrag ter grootte van dat voordeel in mindering gebracht op het deel dat wordt aangemerkt als behorend tot het normale maatschappelijke risico.

Toelichting

Met dit amendement beogen de indieners de belemmering voor gewenste ruimtelijke ontwikkelingen zoals voor bijvoorbeeld energietransitie en onrechtvaardige effecten daarvan te elimineren zonder extra kosten voor de belastingbetaler.

Indien een schadeveroorzakende gebeurtenis als bedoeld in artikel 15.7, eerste lid, van de Omgevingswet tevens financieel voordeel voor de initiatiefnemer(s) heeft opgeleverd of zal opleveren, wordt dit bij de vaststelling van de te vergoeden schade in aanmerking genomen en ook het normaal maatschappelijk risico gecompenseerd.

Hiermee wordt voorkomen, dat de initiatiefnemer wel profijt heeft van een activiteit die is toegestaan of een maatregel die wordt getroffen op grond van een besluit als bedoeld in artikel 5.1 van de omgevingswet, maar niet de financiële gevolgen ervan hoeft te dragen.

Van Nispen Van Gerven