Kamerstuk 35250-35

Amendement van het lid Dik-Faber c.s. ter vervanging van nr. 22 over de mogelijkheid voor gegevensuitwisseling

Dossier: Tijdelijke maatregelen inzake een publiekrechtelijke aanpak van de gevolgen van bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag bij Norg (Tijdelijke wet Groningen)


Nr. 35 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 221

Ontvangen 17 januari 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Het Instituut, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het college van burgemeester en wethouders van de betrokken gemeenten verstrekken elkaar desgevraagd de gegevens, waaronder persoonsgegevens, over de afhandeling van aanvragen om schadevergoeding en beslissingen in het kader van de uitvoering van de versterkingsoperatie die noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering van deze wettelijke taak.

Toelichting

Mensen in Groningen hebben te maken met schadeafhandeling en versterking van woningen en bedrijfsgebouwen als gevolg van de bodembeweging door gaswinning. Met de Tijdelijke wet Groningen wordt voorzien in adequate afhandeling van schade. In artikel 3 is opgenomen dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de exploitant elkaar desgevraagd informatie verstrekken, waaronder persoonsgegevens, voor zover dat noodzakelijk is voor een goede uitvoering van de in artikel 2 genoemde taken. Hiermee is niet geregeld dat schadeafhandeling en versterking in samenhang worden uitgevoerd, terwijl dit wel een uitdrukkelijke wens is van bewoners en eigenaren en ook de Kamer de wenselijkheid hiervan heeft uitgesproken bij motie 33 529-565 van het lid Dik-Faber c.s. over beoordeling en afhandeling van schade en versterking door één Instituut Mijnbouwschade. Daarom stellen de indieners voor om een lid toe te voegen aan artikel 3, waarmee het Instituut Mijnbouwschade Groningen, de Minister van BZK en gemeenten de bevoegdheid krijgt om informatie uit te wisselen, waaronder persoonsgegevens, voor zover dit noodzakelijk is om de schadeafhandeling en versterking in samenhang uit te voeren. Er volgt nog een behandeling van een wetsvoorstel over de versterkingsoperatie waarin bovengenoemde nader gespecificeerd gaat worden.

Dik-Faber Harbers Sienot Agnes Mulder Van der Lee Van der Graaf