Kamerstuk 35000-A-25

2e Rapportage Rijkswegennet van 2018

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 14 november 2018
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-A-25.html
ID: 35000-A-25

Nr. 25 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 november 2018

Bijgaand ontvangt u de 2e Rapportage Rijkswegennet van 20181.

Deze rapportage bevat jaarcijfers per augustus 2018 over het gebruik van het rijkswegennet, de filezwaarte, de filetop-10 en het reistijdverlies. Het toont de ontwikkeling ten opzichte van eind april 2018.

Belangrijkste bevindingen in deze rapportage

Hieronder de belangrijkste gegevens wat betreft de doorstroming ten opzichte van eind april 2018:

  • voertuigkilometers: het aantal afgelegde voertuigkilometers in Nederland per jaar is met 0,7 procent toegenomen tot 72,0 miljard voertuigkilometers. De meerjarige trend blijft hiermee licht stijgend.

  • De jaarfilezwaarte: (de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de duur van de file op jaarbasis) is de afgelopen 4 maanden gestegen met 0,7 procent naar 11,7 miljoen kilometerminuten. De belangrijkste file-oorzaak blijft de hoge intensiteit (reguliere spitsfiles), gevolgd door ongevallen en incidenten. De meerjarige trend is dat de jaarfilezwaarte sinds 2013 groeit.

  • Op de eerste plaats in de filetop-10 staat de A20 tussen Crooswijk en het Terbregseplein. De meeste filetop-locaties bevinden zich in de Randstad.

  • het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extrahebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is licht gestegen met 1,2 procent. Hiermee komt het reistijdverlies op 66,3 miljoen uur op jaarbasis. Reistijdverlies treedt op wanneer de weggebruiker niet de referentiesnelheid van 100 km/per uur kan rijden. Dit betekent niet per se dat de weggebruiker in de file staat.

  • het aandeel files door werkzaamheden is iets gedaald en bedroeg 3,2 procent. Rijkswaterstaat blijft hiermee onder de (in 2006) met de Tweede Kamer afgesproken norm van 10 procent.

Verder geeft de rapportage aandacht aan de openstellingen in de maanden mei tot en met augustus van 2018, de bijdrage die ze leveren aan een betere doorstroming en belangrijke (geplande) wegwerkzaamheden. Op sommige deeltrajecten is sprake van 8 minuten oftewel 1/3e reistijdwinst. De afgelopen maanden zijn, om de doorstroming te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten, 6 nieuwe wegdelen geopend. Er zijn onder andere 2 delen op de corridor Schiphol–Amsterdam–Almere geopend en er is een extra rijstrook op de A27 beschikbaar gesteld.

Er is door Rijkswaterstaat ook doorgewerkt aan een aantal grote projecten, zoals de corridor Schiphol–Amsterdam–Almere en de A27/A1 Utrecht-Eemnes-Bunschoten.

Elke rapportage bevat specifieke thema’s. In deze rapportage zijn dat de thema’s «Rijkswaterstaat en de fiets» en «Klimaatbestendig hoofdwegennet».

Filegegevens ANWB en Rijkswaterstaat

Mijn ministerie heeft samen met het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, Rijkswaterstaat en ANWB intensief overleg over de filegegevens. Over de voortgang van dit overleg wordt u nader geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga