Kamerstuk 34588-23

Amendement van het lid Voortman over niet delen van ongeƫvalueerde gegevens met buitenlandse diensten

Dossier: Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)


Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID VOORTMAN

Ontvangen 2 februari 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 64 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt: of ongeëvalueerde.

2. Het derde lid vervalt.

II

Artikel 89 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt voor «gegevens» ingevoegd: geëvalueerde.

2. Het tweede lid vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de mogelijkheid tot het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten wordt geschrapt, ongeacht of wel of geen sprake is van een samenwerkingsverband.

De indiener is van mening dat de regering niet overtuigend heeft beargumenteerd in welke situaties het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten noodzakelijk is. De indiener is van mening dat er grote risico’s zijn verbonden aan het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten, aangezien onbekend is wat er met deze gegevens wordt weggegeven. Dit kan mogelijk nadelige effecten hebben voor Nederlandse burgers die zich in de desbetreffende landen bevinden, dan wel in de toekomst naar deze landen willen reizen. Wat er vervolgens met de desbetreffende gegevens gebeurt, wordt bovendien onttrokken aan het toezicht op de Nederlandse veiligheidsdiensten. Dit acht de indiener in hoge mate onwenselijk.

Voortman