Kamerstuk 34348-60

Gewijzigd amendement van het lid Van Veldhoven c.s. ter vervanging van nr. 34 dat regelt dat het onder de grond brengen van productiewater (eventueel samen met hulpstoffen of andere stoffen) onder de mijnbouwwet moet gaan vallen, waardoor deze activiteit aan de vergunningsvoorwaarden van die wet moet gaan voldoen

Dossier: Wijziging van de Mijnbouwwet (versterking veiligheidsbelang mijnbouw en regie opsporings-, winnings- en opslagvergunningen)


36,0 %
64,0 %

CDA

Van Vliet

Klein

50PLUS

SP

SGP

GrKÖ

GrBvK

PvdD

D66

Houwers

GL

VVD

PVV

PvdA

CU


Nr. 60 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 34

Ontvangen 5 juli 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel H, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

H0a

In artikel 25 wordt, onder vernummering van het derde lid tot vierde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Het verbod geldt in ieder geval voor het opslaan van stoffen die met het opsporen of winnen van delfstoffen onvermijdelijk boven de oppervlakte meekomen en worden teruggebracht in hetzelfde of een vergelijkbaar voorkomen als waaruit deze afkomstig zijn.

II

Artikel I, onderdeel I, onderdeel 6, wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding «of» aan het slot van onderdeel j vervalt.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot door een komma worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • l. in verband met de nadelige gevolgen die voor het milieu worden veroorzaakt, of

  • m. in verband met de nadelige gevolgen die voor de natuur worden veroorzaakt.

Toelichting

De indieners van dit amendement zijn van mening dat het onder de grond brengen van productiewater (eventueel samen met hulpstoffen of andere stoffen), zoals in de praktijk gedaan wordt via afvalwaterinjecties, onder de mijnbouwwet moet gaan vallen, waardoor deze activiteit aan de vergunningsvoorwaarden van de mijnbouwwet moet gaan voldoen. Een vergunning kan onder andere worden geweigerd in het belang van de veiligheid van omwonenden of in het belang van planmatig bodembeheer, inclusief grondwater met het oog op de winning van drinkwater, zoals opgenomen in de voorliggende wijziging van de mijnbouwwet. Aan deze weigeringsgronden worden in dit amendement weigeringsgronden voor natuur en milieu toegevoegd, Het amendement heeft geen betrekking op het gebruik van aardwarmte en warmte/koude-installaties omdat hierbij geen sprake is van het winnen van delfstoffen. Dit wordt wetstechnisch vormgegeven door het toevoegen van een nieuw lid aan artikel 25 Mijnbouwwet alsmede het toevoegen van twee nieuwe onderdelen aan artikel 27, eerste lid, Mijnbouwwet.

Van Veldhoven Agnes Mulder Van Tongeren Wassenberg Dik-Faber