Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 1 juni 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden vervalt: aanspraken op grensoverschrijdende zorg te beperken tot Europa,.

II

Artikel I, onderdeel A, vervalt.

III

Artikel IV vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de werelddekking van de zorg uit het basispakket behouden blijft. De indiener is van mening dat iedereen die in Nederland is verzekerd, ook recht heeft op zorg in het buitenland. Dit recht dient niet ingeperkt te worden tot uitsluitend landen van de Europese Unie of voor mensen die voor hun werk in het buitenland verblijven.

Met het in stand houden van de werelddekking wil de indiener voorkomen dat Nederlanders vanwege het feit dat ze zijn onderverzekerd in het buitenland in de problemen komen dan wel dat zij (achteraf) worden geconfronteerd met hoge zorgkosten. Bovendien is het volgens de indiener ongewenst dat er premiedifferentiatie plaats vindt voor de vervangende verzekering. Mensen met een chronische ziekte of handicap, dienen hierdoor niet financieel te worden benadeeld. Omdat een acceptatieplicht zich niet verdraagt met de Europese richtlijn betreffende de toegang tot en uitoefening van het verzekerings- en het herverzekeringsbedrijf (Solvabiliteit II), is het in stand houden van de huidige werelddekking voor iedereen, de enige manier om risicoselectie te voorkomen.

De indiener merkt bovendien op dat de in het wetsvoorstel beoogde kostenbesparing van het laten vervallen van de werelddekking hoogst discutabel is. Verder is er geen inzicht op de uitvoerbaarheid en de kosten daarvan. Ook zorgverzekeraars plaatsen grote vraagtekens bij de beoogde besparing. Dit alles maakt het laten vervallen van de werelddekking een ongewenste maar ook een ineffectieve bezuinigingsmaatregel.

Leijten