Kamerstuk 34228-14

Amendement van het lid Bashir dat regelt dat de mogelijkheid van een energieprestatievergoeding alleen geboden kan worden bij geheel energieneutrale woningen

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte in verband met de mogelijkheid voor verhuurder en huurder een energieprestatievergoeding overeen te komen

Gepubliceerd: 13 januari 2016
Indiener(s): Farshad Bashir (SP)
Onderwerpen: energie huisvesting huren en verhuren natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34228-14.html
ID: 34228-14
Wijzigingen: 34228-15

Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 13 januari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, wordt in het vierde lid, na «aan die woonruimte» ingevoegd: die er toe leiden dat de huurder bij gemiddeld gebruik en bij gemiddelde klimaatomstandigheden niet meer energie hoeft te gebruiken dan de energie die op de woning of complex waarvan de woning deel uitmaakt, wordt opgewekt,.

Toelichting

Een vergoeding voor de energieprestatie van een woning kan worden overeengekomen tussen verhuurder en huurder. Met dit amendement wordt geregeld dat deze mogelijkheid alleen geboden kan worden bij geheel energieneutrale woningen, of wel nul-op-de-meter- woningen. In deze woningen zal geen energierekening meer hoeven te worden betaald, en daarom kan een vergoeding voor de gedane investeringen op zijn plaats zijn wanneer huurder en verhuurder daarover overeenstemming bereiken. Door een beperking van het type woningen wat in aanmerking kan komen voor een energieprestatievergoeding wordt de huurder beschermd tegen het betalen van dubbele kosten en krijgt verduurzaming een echte impuls.

Via dit amendement wordt derhalve geregeld dat de energieprestatievergoeding slechts komt te zien op nul-op-de-meter-woningen. Dit vindt plaats via een daarop betrekking hebbende wijziging van de door het wetsvoorstel voorziene begripsomschrijving van energieprestatievergoeding in artikel 7:237 BW, die via artikel 1, tweede lid, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte doorwerkt naar die wet.

Bashir