Kamerstuk 34199-41

Nader gewijzigd amendement van het lid Van Veldhoven ter vervanging van nr. 39 dat de voorwaarden waaronder transmissiesysteembeheerders kruisparticipaties mogen aangaan met buitenlandse transmissiesysteembeheerders verscherpt

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)


Nr. 41 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 39

Ontvangen 2 oktober 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 4.9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. In het eerste lid wordt «voor zover is voldaan aan de volgende voorwaarden» vervangen door: na voorafgaande goedkeuring daartoe van Onze Minister. Onze Minister kan slechts goedkeuring verlenen indien is voldaan aan de volgende voorwaarden.

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een komma worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. de transmissiesysteembeheerder toont, alvorens de aandelen worden vervreemd, de toegevoegde waarde van die vervreemding boven andere vormen van samenwerking aan,

  • e. de aandelen in de transmissiesysteembeheerder of de infrastructuurgroep komen te berusten bij een bedrijf dat de beheerder is van een transmissiesysteem dat een directe verbinding heeft met het transmissiesysteem in Nederland of dat door middel van een interconnector met het Nederlandse transmissiesysteem is verbonden.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld met betrekking tot de inhoud van en de procedure voor de aanvraag van de goedkeuring, bedoeld in het eerste lid.

Toelichting

Dit amendement verscherpt de voorwaarden waaronder transmissiesysteembeheerders kruisparticipaties mogen aangaan met buitenlandse transmissiesysteembeheerders. De aandelen van transmissiesysteembeheerders mogen alleen direct of indirect berusten bij een buitenlandse transmissiesysteembeheerder, nadat daarvoor toestemming is verkregen van de Minister. De Minister kan alleen toestemming geven als voldaan is aan de voorwaarden in de wet. Dit amendement voegt daar enkele voorwaarden aan toe. De transmissiesysteembeheerder moet aantonen dat de kruisparticipatie een daadwerkelijke meerwaarde heeft boven andere vormen van samenwerking. En de aandelen worden alleen verkocht aan transmissiesysteembeheerders waarvan de netwerken een directe verbinding hebben met Nederland. De aandelen mogen door de buitenlandse transmissiesysteembeheerder nooit worden doorverkocht aan derden.

Vanwege de grote verwevenheid van de Europese netwerken is goede samenwerking van de Europese transmissiesysteembeheerders van groot belang, en kruisparticipaties kunnen daar een rol bij spelen. Volgens de indiener moeten kruisparticipaties echter met grote voorzichtigheid en zorgvuldigheid worden aangegaan. De Minister moet daarom bij iedere kruisparticipatie eerst expliciet toestemming geven.

Van Veldhoven