Kamerstuk 34199-35

Gewijzigd amendement van het lid Van Veldhoven ter vervanging van nr. 27 dat regelt dat de minister kan besluiten tot een lagere eigen bijdragen van gemeenten voor verkabelen wanneer de lasten van die eigen bijdrage hoger zijn dan in redelijkheid kan worden verwacht

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)


Nr. 35 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 27

Ontvangen 30 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 5.7 wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Indien de betaling van 25 procent van de investeringskosten, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c, in redelijkheid niet van de verzoeker kan worden verwacht, kan de Minister een lager percentage vaststellen.

II

In artikel 6.7, tweede lid, vervalt «van 25 procent» en wordt na «van de investeringskosten» ingevoegd: , bedoeld in artikel 5.7, eerste lid, onderdeel c en lid 1a,.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de Minister kan besluiten tot een lagere eigen bijdrage van gemeenten voor het onder de grond leggen van hoogspanningskabels(verkabelen), wanneer de lasten van die eigen bijdrage hoger zijn dan naar redelijkheid kan worden verwacht.

In het wetsvoorstel wordt 75% van het verkabelen door de systeembeheerder – en daarmee indirect door alle inwoners van Nederland – betaald. Daarnaast wordt echter ook een eigen bijdrage van 25% van de gemeente gevraagd die het verzoek tot verkabeling indient. Deze eigen bijdrage moet leiden tot een afweging binnen de betreffende gemeente of de kosten van het verkabelen opwegen tegen de baten.

De hoogspanningskabels zijn echter niet evenredig over de gemeenten in Nederland verdeeld. Sommige gemeenten hebben relatief veel kilometers aan hoogspanningskabels. Dit kan ertoe leiden dat de eigen bijdrage van een gemeente dermate hoog uitvalt, dat verkabeling voor die gemeente te duur is, terwijl de baten hoog zijn, bijvoorbeeld omdat er veel mensen in de buurt van de kabels wonen. De indiener is daarom van mening dat de Minister in overleg ook tot een lagere eigen bijdrage moet kunnen besluiten.

Van Veldhoven