Kamerstuk 34199-16

Amendement van het lid Dik-Faber dat regelt dat de eigen bijdrage voor gemeenten bij verkabeling van hoogspanningslijnen wordt verlaagd naar 5%

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)

Gepubliceerd: 29 september 2015
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34199-16.html
ID: 34199-16
Wijzigingen: 34199-67

Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 29 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 5.7, eerste lid, onderdeel c, wordt «25 procent» vervangen door: 5 procent.

II

In artikel 6.7, tweede lid, wordt «25 procent» vervangen door: 5 procent.

Toelichting

Het amendement beoogt de kosten van verkabeling minder zwaar bij gemeenten te leggen, door circa € 5,8 miljoen per jaar extra via de bestaande tarievensystematiek over alle aangeslotenen te socialiseren.

Internationaal wetenschappelijk onderzoek wijst op een verhoogd risico op leukemie bij kinderen die langdurig onder hoogspanningslijnen wonen. Het is belangrijk om uit zorg voor bewoners waar mogelijk hoogspanningskabels in de buurt van woningen ondergronds te brengen.

De indiener is van mening dat de eigen bijdrage door gemeenten van 25% onevenredig hoog is. Voor sommige gemeenten loopt de rekening op tot miljoenen euro’s. Veel (kleinere) gemeenten geven het signaal af dat zij door de voorgenomen bijdrage niet in staat zullen zijn om deze hoogspanningsleidingen te laten verkabelen. Daarmee zal de regeling zijn doel voorbij schieten.

De voorgestelde bijdrage van 5% en de aanzienlijke kosten niet zijnde investeringskosten, zoals projectkosten, ambtelijke kosten en herinrichtingskosten, die gemeenten in ieder geval al voor hun rekening moeten nemen, werpen voldoende drempel op om alleen te verkabelen op plaatsen waar daadwerkelijk een knelpunt wordt ervaren. Uitgaande van de kosteninschatting van de Minister (zie de brief over de kosten van verkabeling voor gemeenten van 1 juli 2015) van totaal € 438 miljoen gaat het om gemiddeld € 5,8 miljoen per jaar gedurende de 15 jaar die de verkabeling in beslag neemt. Deze voorgestelde bijdrage van 5% voorkomt dat bewoners zullen worden gedupeerd doordat gemeenten om financiële redenen moeten afzien van de regeling. Uitgaande van een eerdere berekening van de kosteneffecten van socialisatie (Kamerstukken II 2013/14, 33 777, nr. 6, p. 6), gecombineerd met de volume-correctie die recent voor grootverbruikers is doorgevoerd, zijn de extra kosten voor verbruikers beperkt en aanvaardbaar. Er is geen effect op de Rijksbegroting.

Dik-Faber