Kamerstuk 33861-12

Amendement van de leden Van der Steur en Oskam dat regelt dat naast de disciplinaire maatregelen van schriftelijke berisping, schorsing en ontslag eveneens de disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing kan worden opgelegd

Dossier: Wijziging van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en enige andere wetten in verband met de uitbreiding van de mogelijkheden om ten aanzien van voor het leven benoemde rechterlijke ambtenaren disciplinaire maatregelen op te leggen en tevens andere maatregelen te treffen

Gepubliceerd: 2 februari 2015
Indiener(s): Ard van der Steur (VVD), Peter Oskam (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33861-12.html
ID: 33861-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER STEUR EN OSKAM

Ontvangen 2 februari 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel E, wordt in artikel 46ca, eerste lid, na voor onderdeel a een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 0a. schriftelijke waarschuwing;.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt in onderdeel 1 «schriftelijke waarschuwing wordt opgelegd» vervangen door «De disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing wordt opgelegd» en wordt «schriftelijke berisping wordt» vervangen door: De disciplinaire maatregelen van schriftelijke waarschuwing en schriftelijke berisping worden.

III

In artikel II, onderdeel E, wordt «46ca, eerste lid, onderdeel a» vervangen door: 46ca, eerste lid, onderdelen 0a en a.

IV

In artikel IV wordt «wordt «schriftelijke waarschuwing» vervangen door: schriftelijke berisping» vervangen door: wordt «de disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing» vervangen door: de disciplinaire maatregelen van schriftelijke waarschuwing en schriftelijke berisping.

V

In artikel V wordt in onderdeel 2 «wordt «schriftelijke waarschuwing» vervangen door: schriftelijke berisping» vervangen door: wordt «de disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing» vervangen door: de disciplinaire maatregelen van schriftelijke waarschuwing en schriftelijke berisping.

VI

In artikel IX wordt in onderdeel 2 «46ca, eerste lid, onderdeel a» vervangen door: 46ca, eerste lid, onderdelen 0a en a.

VII

In artikel X wordt «wordt «schriftelijke waarschuwing» vervangen door: schriftelijke berisping» vervangen door: wordt «de disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing» vervangen door: de disciplinaire maatregelen van schriftelijke waarschuwing en schriftelijke berisping.

VIII

In artikel XI wordt in onderdeel 2 «46ca, eerste lid, onderdeel a» vervangen door: 46ca, eerste lid, onderdelen 0a en a.

IX

In artikel XIV wordt voor «berispt» ingevoegd: gewaarschuwd of.

Toelichting

Indieners zijn van mening dat extra maatregelen nodig zijn om het tuchtrechtelijk arsenaal voor de rechterlijke macht compleet te maken. Indieners wijzen op een recente uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens,1 waarin het Hof criteria geeft waaraan tuchtrecht voor rechters moet voldoen.2 Met het Hof zijn de indieners van mening dat het vertrouwen van de burger in de rechterlijke macht zeer belangrijk is voor een goed functionerende rechtsstaat. Eventuele misstappen van rechterlijke ambtenaren schenden dit vertrouwen. Het moet mogelijk zijn om op een rechtvaardige en proportionele wijze te reageren op een dergelijke misstap. Op dit moment is het tuchtrechtelijke arsenaal daarvoor nog te mager. Het wetsvoorstel voorziet slechts in een kleine uitbreiding van dat palet. Indieners stellen een verdere uitbreiding voor.

Dit amendement regelt concreet dat naast de disciplinaire maatregelen van schriftelijke berisping, schorsing en ontslag eveneens de disciplinaire maatregel van schriftelijke waarschuwing kan worden opgelegd. Deze disciplinaire maatregel kan, net als de disciplinaire maatregel van schriftelijke berisping, worden opgelegd door de Hoge Raad dan wel door de president van de rechtbank, de president van het gerechtshof, de president van de Hoge Raad of de procureur-generaal bij de Hoge Raad.

Van der Steur Oskam