Gepubliceerd: 4 december 2013
Indiener(s): Gerard Schouw (D66)
Onderwerpen: bestuur provincies waterschappen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33719-9.html
ID: 33719-9

23,5 %
76,5 %

VVD

PVV

SGP

D66

PvdA

CU

Bontes

50PLUS

PvdD

CDA

GL

SP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SCHOUW

Ontvangen 4 december 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I vervallen de onderdelen A tot en met D.

II

In artikel II worden na onderdeel A twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 12 komt te luiden:

Artikel 12

Het algemeen bestuur vertegenwoordigt de ingezetenen bij de uitoefening van de taken van het waterschap.

Ab

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding «1.» voor het eerste lid vervalt.

2. Het tweede en derde lid vervallen.

III

In artikel II komt onderdeel B te luiden:

B

De artikelen 11, 14, 27, 30, 31, derde lid, 33, vierde lid, 175, alsmede § 2 en § 3 van hoofdstuk IV vervallen.

IV

In artikel II vervalt onderdeel C.

V

In artikel II, onderdeel G, komen in artikel 29 het eerste en tweede lid te luiden:

  • 1. Bij een besluit tot instelling van een waterschap als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt bepaald dat een algemeen bestuur wordt aangesteld voor het in te stellen waterschap. Op de samenstelling van dit algemeen bestuur is artikel 13 van toepassing, met dien verstande dat voor «bij reglement» wordt gelezen: bij het besluit tot instelling van het waterschap.

  • 2. De verdeling van het aantal zetels van het algemeen bestuur, bedoeld in het eerste lid, vindt plaats naar rato van het aantal kiesgerechtigde ingezetenen bij de laatstgehouden verkiezingen in elk op te heffen waterschap. De zetels worden toegewezen op grond van de uitslag en lijstcombinaties van deze verkiezingen. De artikelen P 2 tot en met P 19a van de Kieswet zijn hierop van toepassing.

VI

In artikel II vervalt onderdeel H.

VII

In artikel II, onderdeel I, komt artikel 31b te luiden:

Artikel 31b

Ter vervulling van een tussentijds opengevallen plaats is niet benoembaar tot lid van het algemeen bestuur hij die na de laatstgehouden periodieke verkiezing van de leden in het algemeen bestuur wegens handelen in strijd met artikel 33 van het lidmaatschap van het algemeen bestuur is vervallen verklaard.

VIII

In artikel II vervalt onderdeel J.

IX

In artikel II wordt na onderdeel J een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ja

In artikel 40, eerste lid, vervalt de zinsnede:, waarvan ten minste één lid een vertegenwoordiger is van een van de categorieën van belanghebbenden bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdelen b, c of d.

X

In artikel V, eerste lid, wordt de zinsnede «, behorende bij de categorie, bedoeld in artikel 12, tweede lid, onderdeel a, van de Waterschapswet» vervangen door: als bedoeld in artikel 12 van de Waterschapswet.

Toelichting

Gekozen vertegenwoordigers mogen voldoende in staat worden geacht om ook aandacht te hebben voor specifieke deelbelangen, zonder daarbij het bredere algemeen belang uit het oog te verliezen. Bovendien kunnen zij in de aanloop naar verkiezingen hierover herkenbaarder naar buiten toe treden dan benoemde functionarissen dat kunnen. Een adequate uitvoering van de taken van de waterschappen is van belang voor iedereen, waarbij democratische vertegenwoordiging het uitgangspunt dient te zijn. Geborgde zetels zijn hiervoor niet nodig. Dit amendement regelt dan ook dat het algemeen bestuur van een waterschap alleen de ingezetenen vertegenwoordigt bij de uitoefening van de taken van het waterschap. De geborde zetels worden afgeschaft.

Schouw