Kamerstuk 33542-28

Gewijzigd amendement van de leden Van Wijngaarden en Van Toorenburg ter vervanging van nr. 23 over de termijn voor buitenlandse bestuurders

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met de regeling van het vastleggen en bewaren van kentekengegevens door de politie

Gepubliceerd: 2 november 2016
Indiener(s): Madeleine van Toorenburg (CDA), Jeroen van Wijngaarden (VVD)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33542-28.html
ID: 33542-28
Origineel: 33542-23
Wijzigingen: 33542-36

Nr. 28 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN WIJNGAARDEN EN VAN TOORENBURG TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 2 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

In artikel 4 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften wordt, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot het vierde tot en met zesde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Indien de gedraging heeft plaatsgevonden met of door middel van een motorrijtuig waarvoor een kenteken is opgegeven dat in het buitenland is geregistreerd, vangt de termijn, bedoeld in het tweede lid, aan op het moment dat de naam en het adres van de kentekenhouder van dat motorrijtuig bekend is, met dien verstande dat de bekendmaking van de beschikking geschiedt uiterlijk binnen vijf jaar nadat de gedraging heeft plaatsgevonden.

Toelichting

In de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften is bepaald dat de bekendmaking van een beschikking (bekeuring) moet geschieden binnen vier maanden nadat de beboetbare gedraging heeft plaatsgevonden. Dit amendement regelt dat de termijn van vier maanden ten aanzien van buitenlandse bestuurders pas gaat lopen op het moment dat de naam en het adres van die buitenlandse bestuurder aan de Minister van Veiligheid en Justitie zijn doorgegeven.

De maximale termijn waarbinnen de beschikking moet worden uitgereikt bedraagt vijf jaar vanaf het moment dat de beboetbare gedraging heeft plaatsgevonden. Daarmee wordt mede beoogd te waarborgen dat de gegevens van buitenlandse verkeersovertreders uiterlijk vijf jaar bewaard kunnen blijven.

De aanleiding van het amendement is de constatering dat het moeilijk is gebleken verkeersovertreders met een buitenlands kenteken te beboeten. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft, in reactie op een verzoek van het lid Visser (VVD), aangegeven dat hij graag de handhavingstermijn voor het opleggen van een boete maximaal wil benutten (Kamerstuk 29 398, nr. 497, p. 3–4). Op die manier kan hij beter handhavend optreden tegen buitenlandse verkeersovertreders. Onderhavig amendement kan de Minister helpen bij zijn streven.

Van Wijngaarden Van Toorenburg