Kamerstuk 33519-34

Gewijzigd amendement van de leden Van Meenen en Jasper van Dijk ter vervanging van nr. 14 over het verlengen van de maximale duur van een schakelprogramma tot 60 studiepunten

Dossier: Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enkele andere wetten in verband met de uitvoering van diverse maatregelen, aangekondigd in de Strategische Agenda Hoger onderwijs, Onderzoek en Wetenschap (Wet Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs)


62,7 %
37,3 %

CDA

PvdD

SGP

PvdA

D66

GL

50PLUS

SP

CU

VVD

PVV


Nr. 34 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN MEENEN EN JASPER VAN DIJK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 14

Ontvangen 23 april 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel BB, punt 2, wordt aan het tweede lid een volzin toegevoegd, luidende: Indien de studielast overeenkomt met meer dan 30 studiepunten maar niet meer bedraagt dan 60 studiepunten kan het instellingsbestuur voor het aantal studiepunten boven de 30 een vergoeding vragen van maximaal een proportioneel deel van twee maal het wettelijk collegegeld.

II

In artikel I, onderdeel BB, punt 2, komt het derde lid te luiden:

  • 3. Indien de studielast overeenkomt met meer dan 60 studiepunten stelt het instellingsbestuur het tarief van de vergoeding vast voor het resterende gedeelte.

Toelichting

Met dit amendement willen de indieners het collegegeld voor schakeljaren van niet meer dan 60 studiepunten maximeren. In het originele wetsvoorstel werd instellingen de vrijheid gegeven om bij schakeljaren groter dan 30 studiepunten een eigen tarief vast te stellen. Omdat er een aanzienlijke groep is die bijvoorbeeld bij de overstap van het hbo naar een wo-master meer dan 30 studiepunten nodig heeft, stellen de indieners voor om ook de kosten van dat gedeelte te maximeren, namelijk op tweemaal het wettelijk collegegeld. Hiermee wordt het maximale collegegeld voor een schakeljaar van 60 studiepunten maximaal 1,5 maal het wettelijk collegegeld. De indieners benadrukken daarbij dat dit maximum geen minimum is en derhalve staat het instellingen vrij om enkel het wettelijk collegegeld te vragen voor het gehele jaar.

Van Meenen Jasper van Dijk