Kamerstuk 33362-42

Gewijzigd amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 25 over het tussentijds sluiten van een restitutiepolis

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten, teneinde te voorkomen dat zorgverzekeraars zelf zorg verlenen of zorg laten aanbieden door zorgaanbieders waarin zij zelf zeggenschap hebben

Gepubliceerd: 23 juni 2014
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33362-42.html
ID: 33362-42
Origineel: 33362-25

32,0 %
68,0 %

50PLUS/Klein

50PLUS/Baay-Timmerman

CU

Van Vliet

CDA

PVV

D66

PvdD

VVD

GrBvK

PvdA

SGP

SP

GL


Nr. 42 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 25

Ontvangen 23 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II, wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

Artikel 11 wordt gewijzigd als volgt:

1. Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Een zorgverzekeraar biedt zowel zorgverzekeringen aan met verzekerde prestaties als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, als zorgverzekeringen met verzekerde prestaties als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Naast het verplichte aanbod, bedoeld in lid 1a, kan een zorgverzekeraar ook zorgverzekeringen aanbieden waarin combinaties van verzekerde prestaties als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a of b, worden opgenomen.

II

In artikel II wordt na onderdeel C een onderdeel toegevoegd, luidende:

D

Na artikel 13a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 13ab

De zorgverzekeraar neemt in de modelovereenkomst op dat de verzekerde zijn zorgverzekering kan opzeggen en direct daarop volgend bij dezelfde zorgverzekeraar een zorgverzekering kan sluiten waarin zorg of andere diensten verzekerd zijn op de in artikel 11, eerste lid, onderdeel b, bedoelde wijze wanneer:

  • a. zorg of andere diensten die verzekerd zijn op de in artikel 11, eerste lid, onderdeel a, bedoelde wijze niet op redelijke termijn beschikbaar zijn bij de door de verzekerde gewenste aanbieder met wie zijn zorgverzekeraar een overeenkomst over deze zorg of diensten en de daarvoor in rekening te brengen prijs heeft gesloten of, indien zijn zorgverzekeraar over een ontheffing als bedoeld in artikel 49 van de Wet marktordening gezondheidszorg beschikt, bij de door de verzekerde gewenste aanbieder die bij zijn zorgverzekeraar in dienst is, of

  • b. een overeenkomst tussen de zorgverzekeraar en een aanbieder als bedoeld in artikel 13, eerste lid wordt beëindigd nadat de zorgverzekering is gesloten.

Toelichting

Op grond van dit amendement moeten zorgverzekeraars zowel naturapolissen als restitutiepolissen aanbieden. Hiernaast blijft het mogelijk dat verzekeraars gemengde polissen aanbieden. Wanneer een verzekerde kiest voor een naturapolis of een gemengde polis kan hij op grond van dit amendement in twee gevallen per direct overstappen naar een restitutiepolis.

Ten eerste is overstappen mogelijk wanneer het «zorgplafond» is bereikt bij de door de verzekerde gewenste gecontracteerde zorgaanbieder. Hiermee wordt gedoeld op de situatie waarin een verzekeraar niet genoeg zorg heeft ingekocht bij de gecontracteerde zorgaanbieder, waardoor de verzekerde niet binnen redelijke termijn terecht kan bij de door hem gewenste gecontracteerde zorgaanbieder.

Ten tweede is overstappen mogelijk wanneer de zorgverzekeraar een contract met een zorgaanbieder beëindigt, nadat de zorgverzekering is gesloten. De verzekerde moet er op kunnen vertrouwen dat als hij een zorgverzekering bij de verzekeraar afsluit, dat hij van die zorgaanbieder ook zorg kan ontvangen. Op het moment dat dit niet het geval blijkt te zijn, dan heeft de verzekerde de mogelijkheid om per direct op een restitutiepolis over te stappen

Bruins Slot