98,7 %
1,3 %

GL

CU

PvdD

SGP

PvdA

CDA

50PLUS/Klein

GrBvK

Van Vliet

VVD

SP

PVV

D66

50PLUS/Baay-Timmerman


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID PIA DIJKSTRA C.S.

Ontvangen 10 juni 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel 40 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 40a

Zorgverzekeraars maken informatie openbaar over de wijze waarop zij bij de zorginkoop ruimte bieden aan nieuwe innovatieve toetreders in de markt van zorgaanbieders.

Toelichting

De indieners van dit amendement willen gewaarborgd zien dat er ruimte blijft voor innovatief aanbod. Door het toevoegen van artikel 40a wordt de ruimte voor innovatie in de zorg op de volgende wijze gewaarborgd.

Via dit voorschrift moet de zorgverzekeraar informatie openbaar maken over de wijze waarop hij bij de zorginkoop ruimte biedt aan innovatieve nieuwe zorgaanbieders binnen de zorg. Dit artikel verplicht overigens zorgverzekeraars niet om al het innovatief zorgaanbod te contracteren. Zorgverzekeraars dienen voldoende zorg te contracteren om aan de zorgplicht te voldoen en zijn niet verplicht een contract aan te gaan met een zorgaanbieder.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op basis van de artikelen 76, 82 en 85 van de Wet marktordening gezondheidszorg handhavingsbevoegheden ten aanzien van dit ingevoegde artikel.

Pia Dijkstra Rutte Bouwmeester Slob Van der Staaij