Kamerstuk 33330-38

Amendement van het lid Schouten dat regelt dat wordt voorkomen dat een huurder zelf langs meerdere loketten moet om een huishoudinkomensverklaring aan te passen

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van een tweede categorie huishoudinkomens)

Gepubliceerd: 7 februari 2013
Indiener(s): Carola Schouten (CU)
Onderwerpen: burgerlijk recht huisvesting huren en verhuren recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33330-38.html
ID: 33330-38

Nr. 38 AMENDEMENT VAN HET LID SCHOUTEN

Ontvangen 7 februari 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt na het tweede punt een punt ingevoegd, luidende:

  • 2a. Aan het derde lid worden twee volzinnen toegevoegd, luidende: De huurder kan, indien zich een wijziging in het huishoudinkomen of de samenstelling van het huishouden heeft voorgedaan, naar aanleiding van het voorstel, bedoeld in de eerste volzin, de inspecteur verzoeken om de gegevens waarop de verklaring is gebaseerd, te wijzigen en de verhuurder hiervan in kennis te stellen. Indien deze kennisgeving heeft plaatsgevonden, wordt het voorstel, bedoeld in de eerste volzin, aangemerkt als een voorstel op basis van de door de wijzigingen, bedoeld in de tweede volzin, gewijzigde huurprijs.

Toelichting

Met dit amendement wordt voorkomen dat een huurder zelf langs meerdere loketten moet om een huishoudinkomensverklaring aan te passen.

Volgens het wetsvoorstel kan een huurder bij de verhuurder bezwaar maken tegen een voorstel tot huurverhoging op grond van inkomen. Indien de reden daarvan is dat uit is gegaan van de verkeerde gegevens ten aanzien van huishoudenssamenstelling en huishoudinkomen dient de huurder dit te bewijzen. Hiervoor moet de huurder echter niet alleen zijn gegevens met betrekking inkomen en/of huishoudenssamenstelling laten corrigeren bij de belastingdienst en/of de gemeente, maar daarnaast ook de verhuurder verzoeken een nieuwe huishoudinkomensverklaring op te vragen waarbij zowel de huurder als verhuurder niet op de hoogte is wanneer zijn wijzigingen zijn verwerkt door de belastingdienst. Dit bezorgt zowel de huurder als de verhuurder onnodig veel administratieve lasten.

Daarom regelt dit amendement dat de huurder de belastinginspecteur kan verzoeken om de gegevens waarop de huishoudinkomensverklaring is gebaseerd te wijzigen en de verhuurder hiervan in kennis te stellen.

Vervolgens regelt dit amendement dat het oorspronkelijke voorstel voor huurverhoging op grond van inkomen van de verhuurder van rechtswege wordt gewijzigd tot maximaal de huurstijging die is toegestaan op grond van het gecorrigeerde huishoudinkomen. Hierdoor wordt voorkomen dat de huurder in deze situaties een bezwaarprocedure bij de verhuurder moet starten.

Schouten