Gepubliceerd: 30 mei 2012
Indiener(s): Henk Kamp (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: gezin en kinderen onderwijs en wetenschap organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33212-7.html
ID: 33212-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Ontvangen ter Griffie van de Tweede Kamer op 30 mei 2012.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan niet eerder worden gedaan dan op 28 juni 2012.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 mei 2012

Hierbij zend ik u het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang met daarin de maatregelen voor 2013 (bijlage 1)1. Tevens maak ik gebruik van deze brief om u te informeren over de voorstellen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die voortvloeien uit het Begrotingsakkoord en overige voorstellen die bijdragen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Een overzicht treft u aan bij deze brief (bijlage 2).1

Wetsvoorstel kinderopvang

De uitvoering van de maatregelen voor 2013 vereist uiterlijk half oktober publicatie van dit Besluit in het Staatsblad. Om dit te bewerkstelligen dient het ontwerpbesluit nog voor de zomer, uiterlijk 13 juli, aan de Raad van State te worden gezonden voor advisering. Hier dient de voorhangprocedure aan vooraf te gaan. Deze voorhangprocedure kan formeel pas ingaan wanneer het onderliggende wetsvoorstel (het bij Koninklijke boodschap van 29 maart 2012 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Kamerstuk 33 212)) is aanvaard in uw Kamer.

De formele voorhangprocedure beslaat 4 weken. Dit betekent dat uiterlijk in de week van 5 juni gestemd dient te worden over het wetsvoorstel zodat daarna de formele voorhang kan starten en het ontwerpbesluit tijdig aan de Raad van State kan worden gezonden. Er ontstaat meer ruimte wanneer een deel van de voorhangprocedure in het reces plaatsvindt of de beide Kamers akkoord zijn met het verkorten van de voorhangprocedure.

Ik stuur u het ontwerpbesluit nu al toe omdat de termijnen krap zijn en ik u en de Eerste Kamer de gelegenheid wil bieden tijdig het onderliggende wetsvoorstel en het aanhangige ontwerpbesluit te agenderen. Bovendien zijn de maatregelen als gevolg het Begrotingsakkoord aangepast. Het ontwerpbesluit biedt nadere informatie naast de Nota naar aanleiding van het verslag (Kamerstukken 2011–2012, 33 212, nr. 5) bij het wetsvoorstel en kan indien gewenst worden betrokken bij de behandeling van het wetsvoorstel.

Planning voorstellen uit het Begrotingsakkoord en overige voorstellen

Afgelopen vrijdag is een akkoord voor de begroting 2013 gepresenteerd. De daarin overeengekomen voorstellen zullen het begrotingstekort terugdringen tot 3%.

Om deze voorstellen te kunnen realiseren en koers te kunnen zetten richting gezonde overheidsfinanciën en een versterking van de economie, zal de komende weken veel werk moeten worden verzet, niet in de laatste plaats door uw Kamer.

Om u in de gelegenheid te stellen een zorgvuldige parlementaire behandeling van de noodzakelijke maatregelen spoedig ter hand te kunnen nemen, informeer ik u hierbij graag over het tijdsbestek waarbinnen de voorstellen op het terrein van mijn departement gerealiseerd zouden moeten worden om de beoogde financiële effecten voor 2013 daadwerkelijk te bereiken.

Een deel van de genoemde voorstellen ligt reeds bij uw Kamer. Ik hoop op een spoedige verdere behandeling en uiteraard zal ik ook van mijn kant alles in het werk stellen om een spoedige parlementaire besluitvorming mogelijk te maken.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. G. J. Kamp